Juli 2006


Dag van de Fiets op Texel

Zaterdag 23 september vindt op fietseiland Texel de Dag van de Fiets plaats. Op de fietsbeurs kunnen de nieuwste, meest bijzondere én gewone fietsen worden bekeken en uitgeprobeerd. Diverse organisaties zijn aanwezig met informatie en ludieke fietsattracties, ook voor kinderen.
De Texelse fietsverkopers en -verhuurders tonen hun nieuwste en meest ludieke fietsen. De rijwielen kunnen door de bezoekers worden getest op de wielerbaan.

TU Delft laat allerlei fietsachtige voertuigen zien, zoals de langste tandem, de verticale fiets en de fiets zonder wielen. De TU-medewerkers nemen waarschijnlijk ook hun nieuwe zonneboot mee evenals hun befaamde Nuna 1, die het eerste WK voor zonneraceauto's in Australië heeft gewonnen.

Bij de Hartstichting kunnen de bezoekers al fietsend hun hartslag meten. Ook is het mogelijk om een meer intensieve gezondheidstest te laten uitvoeren.

De Fietsersbond neemt een virtuele fiets mee waarop je terwijl je fietst levensecht ervaart hoe gevaarlijk het is om in een fietsonvriendelijke stad te rijden. Ook zetten zij hun meetfiets in op Texel. Deze fiets meet het fijnstof dat je als fietser binnenkrijgt en registreert de hobbels en oneffenheden op fietspaden. Hierdoor wordt een aardige indruk gegeven van hoe gezond en comfortabel fietsen op Texel in de praktijk is. Deze gegevens worden vergeleken met die van andere plaatsen in Nederland, waar al eerder met de meetfiets is gereden.

Texel bezit meer dan 135 km fietspad door de unieke en zeer gevarieerde natuur van het eiland. Op de fietsbeurs zijn beschrijvingen van de mooiste fietsroutes te vinden. Verder zijn er diverse andere activiteiten, zoals circusattributen voor kinderen en fietsraces.

De beurs vindt plaats in sporthal Ons Genoegen, Emmalaan 51, Den Burg en duurt van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

De Dag van de Fiets is een initiatief van Stichting Duurzaam Texel, in samenwerking met de Texelse Fietsverhuurders, VVV Texel en TU Delft, afdeling werktuigbouwkunde. Het doel van de Dag van de Fiets is enerzijds te laten zien wat voor fietsen er allemaal bestaan en hoe gezond en leuk fietsen is, en anderzijds om Texel als Fietseiland onder de aandacht te brengen.