Ingezonden persbericht


Geachte heer, mevrouw,

Aanstaande zaterdag vindt de eerste openbare masterclass van dit seizoen plaats. Docent is Isabel Charisius, altiste van het wereldberoemde Alban Berg kwartet. De masterclasses beginnen om 14.00, als altijd in het prachtige Muziekgebouw aan 't IJ.

Een week later vieren wij ons eerste lustrum, de NSKA bestaat dit jaar namelijk vijf jaar. Dit vieren wij met twee concerten in de Jonge KAM, woensdag 27 en vrijdag 29 september. Het EnAccord, Ragazze en Rubens kwartet zullen - met op beide avonden verschillend repertoire - laten horen waar alle inspanningen van de laatste jaren tot hebben geleid, met als hoogtepunt op vrijdag het spetterende octet van Mendelssohn. Voor meer informatie zie ook <:http:/>www.kamconcerten.nl. Vrienden van de NSKA kunnen met een korting van ¤ 3.50 het lustrumconcert op vrijdag 29 september en het aansluitende feest bijwonen.

zaterdag 23 september

locatie: Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam, BAM zaal (een routebeschrijving is te vinden op <:http:/>www.muziekgebouw.nl) toegang: 5 euro voor de hele middag (kaarten zijn verkrijgbaar bij de kassa van het Muziekgebouw, Vrienden mogen op vertoon van hun Vriendenpas gratis naar binnen): aanvang : 14.00

De planning voor ons eerste semester dit seizoen:

23 september: Isabel Charisius (Alban Berg kwartet) 28 oktober: Thomas Brandis (Brandis kwartet)
25 november: Stefan Metz (vaste docent NSKA)
16 december: Pavel Fischer (Skampa kwartet)
27 januari: openbare examens

Ik hoop u bij een van deze activiteiten te mogen begroeten,

Met vriendelijke groet,

Inge Lobbezoo

Mocht u geen prijs meer stellen op informatie van de NSKA, dan verzoek ik u dat ons door te geven.

NSKA
Inge Lobbezoo, zakelijk leider
Piet Heinkade 5
1019 BR Amsterdam
tel. 020 5191875
fax 084 8751533
info@nska.nl
<:http:/>www.nska.nl

Openbare masterclasses - 2005-2006

18 februari: Levon Chilingirian (Chilingirian Quartet) 4 maart : Coosje Wijzenbeek (Jong Talentklas)
25 maart: Isabel Charisius (Alban Berg Quartet)
29 april: Sadao Harada (Tokyo Quartet)
27 mei: Eberhard Feltz (Hochschule Fur Musik, Berlin) 17 juni: Richard Young (Vermeer Quartet) - openbare examens

DE NSKA

"I am convinced, that the activity of this institute, in a few years time, will provide the Netherlands with a level of chamber music players, which Dutch music life deserves but apparently lacks at the moment." Norbert Brainin, primarius Amadeus Kwartet

De Nederlandse StrijkKwartet Academie (NSKA) is in 2001 in Amsterdam opgericht door Stefan Metz voor bijzonder begaafde jonge musici die zich willen specialiseren in de studie van het strijk­kwartet op het hoogst mogelijke niveau. De opleiding is op twee pijlers ge­bouwd: continuïteit door middel van wekelijkse master­­classes door de vaste docent Stefan Metz en perio­dieke master­classes van gast­docenten, waar­onder leden van het Amadeus Kwartet, Borodin Kwartet, Juilliard Kwartet en Smetana Kwartet.

De NSKA heeft een deeltijd- en voltijd curriculum. In de voltijd­opleiding ont­vangen de studenten een studie­beurs, zodat zij zich geheel op de opleiding kunnen richten en het volledige programma kunnen volgen. De studenten in het deeltijd curriculum volgen de op­leiding naast hun eigen werk­zaam­heden en ont­vangen geen beurs. Naast de masterclasses vinden er regel­matig muziek­analyses, luistersessies en lezingen plaats, eveneens gegeven door inter­nationale deskundigen. Een ander belangrijk onderdeel is de concert­praktijk. In het kader van de op­leiding geven de strijk­kwartetten regelmatig concerten, waarbij hun optredens ge­regi­streerd en geanalyseerd worden.

Gebruik­makend van het nationale en inter­natio­nale netwerk van de NSKA bouwen de studenten aan hun eigen netwerk. Daarnaast worden de kwartetten voorbereid op deelname aan internationale strijk­kwartet­concoursen.

"In my opinion chamber music in general and stringquartet in particular requires a highly specialised education. During my two years stay in Holland I worked with many different student and professional ensembles. This experience has led me to the conclusion, that in Holland it is necessary to establish such a specialized education." György Kurtàg, componist Parijs

Hoewel de opleiding een postconservatoriaal karakter heeft, legt de NSKA groot accent op samenwerking met de Nederlandse conservatoria. De bedoeling is dat de opleiding naadloos aansluit bij de Tweede Fase. Hiertoe zijn contacten geweest met alle conservatoria, waaruit bleek dat studenten van o.a. de conservatoria in Den Haag en Amsterdam in aanmerking komen voor een 'kennismakingssemester' aan de NSKA.

"In de vertolking van dit repertoire een niveau te bereiken, dat recht doet aan haar kwaliteit, vergt een specialisatie die in de twee Tweede Fase-studiejaren niet haalbaar is, wanneer men ervan uitgaat dat de kwartetleden daartoe dagelijks vele uren samen zullen moeten studeren. Het moge duidelijk zijn dat ik het initiatief daartoe van harte ondersteun." Ton Hartsuiker, oud-directeur conservatoria Amsterdam en Utrecht

De masterclass op de laatste dag van de 'week van de gastdocent' is toegankelijk voor geïnteresseerden (de overige lessen zijn besloten).

De NSKA wordt mede mogelijk gemaakt door:
Ministerie van OCenW, Stichting Dioraphte, Thuiskopie Fonds, Delancey Foundation, Stichting K.F. Hein Fonds, JCP Stichting, Stichting Vrienden van de NSKA en een aantal anonieme sponsoren.