Extra persbericht van woensdag 20 september 2006

Eindhoven, 20-09-2006 o Berichten uit de regio

Gaat er bij jou een lichtje branden?

Politie geeft startsein fietscampagne: Val op, fiets verlicht

Politie Brabant Zuid-Oost is zaterdag 23 september a.s. prominent aanwezig tijdens de fietstocht langs de lichtjesroute door Eindhoven. Op de drie opstapplaatsen kunnen deelnemers aan de fietstocht een klein presentje van de politie in ontvangst nemen met het motto: Gaat er bij jou een lichtje branden?

De politie wil de burger er op attenderen dat met de donkere maanden voor de deur zichtbaarheid in het verkeer erg belangrijk is. Fietsers en bromfietsers zijn een kwetsbare groep in het verkeer: 21 procent van alle verkeersdoden is fietser. Daarvan overleed een kwart van hen in het donker. Bovendien loopt de fietser zonder verlichting tweemaal zoveel kans op een ongeluk.

Tijdens de fietstocht zal de politie niet bekeuren op verlichting die niet in orde is. Maar vanaf half oktober controleert de politie wel strenger en vaker of fietsers inderdaad wel de verplichte verlichting en reflectie hebben. Zoniet, dan krijgt de overtreder een bekeuring. En dat is sneu geld, want een boete is duurder dan het vervangen van een kapot voor- of achterlicht.

De opstapplaatsen waar ook de politiestands staan zijn: Gerardusplein in Stratum, Veelakker in Woensel Noord en Coenraadlaan in Strijp.