Ingezonden persbericht


ZATERDAG 23 september

Vrede van Utrecht lezing Door Bernard - Henri Lévy en Jirí Dienstbier

*Bernard-Henri Lévy, dé voorman van de Franse filosofie, houdt ter gelegenheid van de Vredesweek 2006 de eerste Vrede van Utrecht lezing over de totalitaire verleiding in het Europese verleden, heden en toekomst. Jirí Dienstbier, oud minister Buitenlandse Zaken Tsjechische Republiek, Charta 77, treedt als co-referent op. Kan ons systeem van parlementaire democratie de totalitaire verleiding weerstaan? Durven we pal te staan voor onze open samenleving, of is de opkomst van nationalistische gevoelens een teken aan de wand? Kunnen intellectuelen en kunstenaars, reizigers bij uitstek, ons helpen in de zoektocht naar wat het betekent om Europees te zijn aan het begin van de 21ste eeuw? Bernard-Henri Lévy en Jirí Dienstbier gaan op zoek naar de antwoorden.***

*Bernard-Henri Lévy**, *door vriend en vijand BHL genoemd, werd in de jaren zeventig bekend als één van de /Nouveaux Philosophes/. Deze filosofische stroming ageerde tegen de morele corruptie van het communisme. In de jaren negentig bepleitte hij de Bosnische zaak. De afgelopen jaren publiceerde BHL /Wie vermoordde Daniel Pearl/?, na uitgebreid onderzoek in het post 9/11 Midden Oosten. Recentelijk ondertekende hij, naast onder meer Salman Rushdie en Hirsi Ali, het manifest /Samen tegen een nieuw totalitarisme/.

*Jirí Dienstbier* begon zijn politieke carrière als woordvoerder van /Charta 77/. Havel vroeg hem voor de post van minister van Buitenlandse Zaken. Mede op basis van zijn ervaringen bij de scheiding van Tsjechië en Slowakije was hij Speciale VN-waarnemer voor Bosnië Herzegovina, Kroatië en Joegoslavië.

Moderator is *Hans* *Maarten van den Brink*, schrijver, publicist, directeur /Stimuleringsfonds Nederlands Culturele Omroepproducties/. De voertaal is Engels.

Kaartverkoop via Stadsschouwburg Utrecht: 030-2302023 of *http://www.stadsschouwburg-utrecht.nl*.

Aanvang: 20.00 uur
Locatie: De Aula, Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Entree is 10 euro. Achterban van het IKV betaalt slechts ¤ 7,50.

De Vrede van Utrechtlezing vindt plaats in het kader van de landelijke Vredesweek en wordt georganiseerd door de Vrede van Utrecht, Tumult, Pax Christi en het IKV.

--
IKV
Afdeling communicatie en publiciteit
Juul Muller: 06 24787919, email: jmuller@ikv.nl
Helma Maas: 06 48 98 14 88, 070 - 338 49 17, email: hmaas@ikv.nl Postbus 85893
2508 CN Den Haag
Algemeen telefoonnummer: 070 350 71 00
Fax: 070 354 26 11

Nb.: zie de website van het IKV: www.ikv.nl