Verkiezing VN-Jongerenvertegenwoordiger

Booij, klusman en van bruggen

VERKIEZING VN-JONGERENVERTEGENWOORDIGER
Voorronde zaterdag 23 september in Tivoli, Oudegracht in Utrecht

Zaterdag 23 september wordt in Utrecht van 12.00 tot 18.00 uur de voorronde gehouden voor de verkiezing van jongerenvertegenwoordiger VN 2007. Met in de jury onder anderen Bert Koenders (Tweede Kamerlid PVDA). Ieder jaar stuurt Nederland een jongerenvertegenwoordiger mee met de officiële regeringsdelegatie naar de Verenigde Naties. Dit jaar is dat Wilco Otte (22).

De voorronde voor de verkiezing van de nieuwe jongerenvertegenwoordiger wordt gehouden in Tivoli Oudegracht in Utrecht. Uit een groot aantal aanmeldingen zijn 28 kandidaten van 18 tot 26 jaar uit heel Nederland geselecteerd. Onder leiding van gespreksleider Lennart Booij (VARA) gaan zij het tegen elkaar opnemen op het gebied van spreken in het openbaar, debatteren en kennis van de internationale politiek.

Een deskundige jury, bestaande uit Bert Koenders (Tweede Kamerlid PVDA), Pim Veth (acteur en theatermaker), Wilco Otte (huidige VN-jongerenvertegenwoordiger) en Willemijn Aerdts (NVVN) beoordeelt welke zes kandidaten het meest overtuigend zijn als stem van jong Nederland. Deze zes finalisten voeren in de komende weken in groepjes van twee campagne tegen elkaar. Hierbij worden ze ondersteund door mediapartners NRC Next, 3fm, Llink, CJP, Nieuwe Revu en EZ Magazine. Via sms, e-mail en op www.dewereldvandevn.nl kunnen jongeren uit heel Nederland dan hun favoriet kiezen. Tijdens de Nacht van de VN op 24 oktober 2006 in de Melkweg in Amsterdam kiest het publiek uit de laatste drie kandidaten de nieuwe jongerenvertegenwoordiger naar de VN voor 2007.

Achtergrond
Jongeren moeten ook op internationaal niveau kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat zij belangrijk vinden in de wereld. Daarom stuurt de Nationale Jeugdraad ook in 2007 weer een jongerenvertegenwoordiger naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Een jaar lang is de jongerenvertegenwoordiger de stem van alle Nederlandse jongeren tijdens belangrijke internationale bijeenkomsten. Of het nu gaat om AIDS en armoedebestrijding, of om milieuproblemen en internationale politiek.

De verkiezing wordt georganiseerd op initiatief van de Nationale Jeugdraad, NCDO en de NVVN en past in een langer traject van VN-gerelateerde activiteiten in Nederland, waarin inspraak van burgers, en met name van jongeren, in VN-zaken centraal staat. Eerder werden in dit kader de drukbezochte Nachten van de VN, de Nationale VN Conventie en verscheidene actualiteitendebatten georganiseerd.


Noot voor de redactie,