Politie Limburg-Noord

Politie viert maatschappelijke verbondenheid in: De Samenwereld
Datum: 20-09-2006
Tijd bericht: 16:33
Plaats: Venlo
Festival in het kader van 12,5 jaar bestaan Politie Limburg-Noord

De politie Limburg-Noord viert op zaterdag 23 september haar twaalf-en-half jarig bestaan als regionaal politiekorps in Noord- en Midden-Limburg, met een uniek festival onder de naam De Samenwereld. Met het festival wil de politie Limburg-Noord laten zien hoe ze verbonden is met de regio Noord- en Midden-Limburg en hoe samen met anderen iets bijzonders is te creëren. Het resultaat is een cultureel evenement met meer dan 40 verschillende acts.

"Het festival is een uiting van de wereld waarin we samen leven", zegt Bryan Rookhuijzen, korpschef van de politie Limburg-Noord. "De politie wil met De Samenwereld maatschappelijke verbinding creëren door samen met anderen iets unieks tot stand te brengen. Onze politieagenten zijn niet alleen actief in wijken en buurten als dienders, maar zijn zelf ook burger, en vaak actief lid van allerlei verenigingen, waaronder fanfares, koren, bands, toneelgezelschappen. De meeste politiemensen voelen zich verbonden met de samenleving en zetten zich ook in hun vrije tijd op allerlei manieren in. Het festival De Samenwereld is daar een uitdrukking van."

Uniek evenement

Meer dan 150 medewerkers van het korps en 250 artiesten, muzikanten, kunstenaars, zowel professionals als amateurs, vrijwel allemaal uit deze regio, werken mee aan dit idee van De Samenwereld. Samen vormen ze een uniek evenement van spelen, delen en experimenteren. Het festival bevordert nieuwe vriendschappen, opent deuren en leidt tot meer samenhang en onderling begrip in onze samenleving, zo is de gedachte.

Een greep uit het programma laat zien, wat wordt bedoeld. Zo speelt de Nederlandse kampioen, fanfare Excelsior uit Buggenum, samen met politiemensen en de Percussieband Foté-Idon uit Venlo, en hebben daarvoor een speciaal repertoire ingestudeerd. Allochtone rapper Hep-C
acteert samen met politiemensen en Limburgse acteurs in een 'manifeestatie'. De in Hout-Blerick geboren theatermaker Leon Giessen maakte een speciale voorstelling voor De Samenwereld met vier medewerkers van het korps.

Er is een kunstexpositie met schilderijen die gemaakt zijn door Venrayse kunstenaars samen met medewerkers van de politie. De burgemeester van Venlo, Hubert Bruls, is een uur DJ op het festival en het Leger des Heils maakt samen met politiemensen muziek. Gehandicapte kunstenaars tonen hun schilderkunst. Er is een uitgebreid kinderprogramma met sport, spel, straattheater en dans.

Maar er is ook een debat onder de naam Debattle met prominenten uit de regio bedrijven, overheid en maatschappelijke instellingen. Ook oud-wielrenner Peter Winnen komt met een speciaal literair programma naar De Samenwereld. En zo zijn er nog vele combinaties van acts in de Wijde Wereld, de Tussenwereld en de Nieuwe Wereld.

Verbondenheid met de regio

Het festival is geheel door politiemensen georganiseerd. Meer dan honderd mensen werkten er in hun vrije tijd aan. Het idee maakte vele anderen enthousiast. Professionals uit allerlei hoeken van de kunst en uit de hele regio Noord- en Midden-Limburg doen mee. Vaak belangeloos, zowel uit sympathie voor het idee, maar ook uit verbondenheid met de regio. Ook zijn er enkele goede doelen verbonden aan het feest, waarvoor door een loterij geld wordt ingezameld.

De politie verwacht zo´n 2000 mensen op het feest. Dat zijn grotendeels medewerkers en artiesten met partners en kinderen, maar ook vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties waarmee de politie Limburg-Noord samenwerkt. Overigens blijven ook tijdens dit feest nog vele politiemedewerkers aan het werk in de regio, om te voorzien in de noodzakelijke politiezorg.

L1-tv maakt een documentaire over De Samenwereld. Ze volgt drie groepen die op weg naar het festival samen brainstormen, oefenen en uiteindelijk optreden.

Wat de politie betreft is De Samenwereld geen eenmalig evenement, maar een idee dat als een fakkel kan worden overgedragen aan andere bedrijven en organisaties in de regio. De politie nodigt hen uit te laten zien hoe zij zich verbonden voelen met de regio, door vergelijkbare evenementen op touw te zetten, tijdens personeelsfeesten, beurzen, open dagen of op andere momenten. De organisatie van deze eerste Samenwereld stelt haar expertise, logo en website ter beschikking voor wie dit idee wil doorzetten.