Ingezonden persbericht




Persbericht, 19-9-06

Kust- en Kordagen op 23 & 24 september 2006:
Jongeren doen onderzoek naar zeeleven

*Op 23 en 24 september vinden de Kust- en Kordagen plaats. In dit weekend gaan honderden jongeren tussen de 12 en 25 jaar onderzoeken wat voor verschillende dieren er in de zee leven. Op een zevental locaties langs de Nederlandse kust, van Schiermonnikoog tot Hoek van Holland, gaan zij 'korren'. De Kust- en Kordagen worden sinds 1996 georganiseerd door de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie) en dit jaar voor het eerst in samenwerking met WILDzoekers. *

Wat is korren eigenlijk? Dat is een manier van vissen, waarbij je vanaf het strand een zogenaamd kornet aan een lang touw door de zee trekt. Een geslaagde kortrek gunt je een kijkje op de onderwaterwereld. Het trechtervormige net sleept namelijk met een ketting over de bodem waardoor vooral bodembewoners in het net komen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten krabben en platvissen. Ook sprot en haring kun je zo veel vangen. Als er zeewier in het net zit, is er kans op een familielid van het zeepaardje: de zeenaald.

*Verrassing*
"In de eerste plaats willen we met de Kust- en Kordagen jongeren bewust maken van wat er in de zee leeft. Veel jongeren hebben geen idee van wat er voor dieren in de Noordzee leven. Voor hen is het dan ook een hele openbaring om voor de eerste keer de inhoud van het net te bekijken," vertelt Sietske Tacoma, organisator van de Kust- en Kordagen. "Daarnaast vinden jongeren het erg leuk om avontuurlijk en met leeftijdgenoten buiten te zijn. Het is weer eens wat anders. Verder hebben de Kust- en Kordagen ook een wetenschappelijk nut."

Door de jarenlange informatiereeks is er een behoorlijk goed inzicht verkregen in de soortensamenstelling van de bodembewoners langs de Nederlandse kust. Langs de Zeeuwse kust worden vaak dwerginktvissen gevangen, terwijl pietermannen algemener zijn voor de Noord-Hollandse kust. Ook trends en verschuivingen in de soortensamenstelling zijn waargenomen: zo is de breedpootkrab sterk toegenomen aan het eind van de vorige eeuw, ten koste van de gewone zwemkrab. Ook neemt de lengte van de gevangen vissen in de loop van de jaren af. De visserij kan daarvan een oorzaak zijn. Doordat vissers steeds de grotere vissen wegvangen, blijven er alleen nog kleine vissen over.

*Exoten*
Ook bij het signaleren van nieuwe diersoorten - de exoten - hebben de Kust- en Kordagen al hun nut bewezen. In 2000 namen de jongeren een voor Nederland nieuwe krab uit Azië waar. Deze penseelkrab heeft zich in de laatste jaren in Zeeland weten te vestigen en de verwachting is dat deze soort ook de rest van de Nederlandse kust zal koloniseren. Zulke ontwikkelingen kunnen we via de kust- en kordagen goed volgen.

Welke verrassingen duiken er dit jaar op in het net? In het weekend van 23 en 24 september liggen de korren klaar op de eilanden Schiermonnikoog en Texel en in Bakkum, IJmuiden, Zandvoort, Scheveningen en Hoek van Holland. Wil je helpen of komen kijken naar het korren? Geef je dan op via www.kustenkordagen.njn.nl. Daar is ook meer informatie te vinden.

*