Gemeente Bronckhorst
---


Heer Bartelds uit Zelhem wordt Lid in de Orde van Oranje Nassau

Uit handen van burgemeester Henk Aalderink krijgt de heer H.B. Bartelds (71) uit Zelhem op 23 september a.s., tijdens de festiviteiten rond het 20-jarig jubileum van de Recreatieve Trimgroep Zelhem een koninklijke onderscheiding uitgereikt (Lid in de Orde van Oranje Nassau). Dit gebeurt tussen 09.30 en 11.00 uur op landgoed 't Zand in Zelhem, op de parkeerplaats langs de Rijnweg.

De heer Bartelds was in september 1986 oprichter en tevens looptrainer van de Recreatieve Trimgroep Zelhem. De opkomst was bij de start van de groep al direct naar tevredenheid en al snel kon zelfs drie keer per week met een gemengde groep van 10 à 15 trimmers worden gesport. Ook de opvang voor en na het rennen was goed geregeld. Een plaatselijke fysiotherapeut bood hiervoor onderdak. Doel was om mensen door een prestatiegericht programma voor te bereiden op prestatielopen van 5 en 10 kilometer, later gevolgd door de 15 kilometer en de halve marathon. Naast de trimgroep richtte de heer Bartelds in hetzelfde jaar een wandelgroep op waarmee met name ouderen konden worden bereikt. De trimgroep heeft met haar activiteiten veel bekendheid gekregen in de regio, maar ook landelijk. De trimlopen (zoals de Lentebosloop) staan in het nationale trimloopboekje. De heer Bartelds heeft een ernstige visuele handicap (zijn gezichtsvermogen is slechts 6%) wat zijn prestaties des te groter maakt. Vanaf de oprichting hebben inmiddels enkele honderden mensen aan de trimlopen deelgenomen. Alleen al aan de looptrainingen besteedt de heer Bartelds acht uur per week. Daarnaast neemt hij verschillende organisatorische werkzaamheden binnen de groep voor zijn rekening.

De heer Bartelds heeft zich als oprichter en looptrainer ondanks het feit dat hij visueel gehandicapt is vanaf 1986 tot op heden met zijn activiteiten op bijzondere wijze voor de samenleving ingespannen. De aard, duur, diversiteit, maatschappelijke betekenis en uitstraling van deze activiteiten zijn de redenen voor de koninklijke onderscheiding.

Voor dit artikel geldt een embargo t/m 23 september 2006 11.00 uur!

Hengelo Gld, 21 september 2006

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --