Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 22 september 2006

Gemeentereiniging viert zaterdag 125-jubileum met open dag

Morgen, de zonovergoten zaterdag 23 september 2006, viert de gemeente Alkmaar het 125-jarig bestaan van de Stadsreiniging met een open dag voor alle inwoners op de gemeentewerf aan de Herculesstraat 71. De voorbereidingen zijn vanmiddag in volle gang. Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte welkom op de open dag. De afvalfeestdag begint om 10.00 uur en duurt tot 15.00 uur. Interessant en leuk voor jong en oud.

De gemeentereiniging zorgt voor het inzamelen van het afval, het schoonhouden van de straten, pleinen en gemeenteperken, het bestrijden van ongedierte, het zoutstrooien in de winter en de afdeling bemant de afvalbrengplaats aan de Herculesstraat. Bezoekers kunnen herinneringen ophalen aan vervlogen tijden. Tijdens de open dag zijn er tal van klassieke vuilniswagens en ander materieel van de gemeentereiniging te zien. Uiteraard is ook plek ingeruimd voor de meest moderne voertuigen en hulpmiddelen. Er is een fotowand ingericht met beelden van het werk van de reiniging vroeger en nu.

Geschiedenis
De gemeentelijke bemoeienis met het onderhoud en schoonhouden van de stad gaat terug tot 1254, maar na de aanstelling van een fabrieksmeester in 1528 en de bouw van een stadstimmerwerf aan de Keetgracht in 1726, werd pas op 1 augustus 1881 een gemeentelijke dienst Stadsreiniging opgericht. De gemeente schakelde vanaf dat moment niet langer particuliere bedrijven in voor de inzameling van huishoudelijk afval en menselijke fecaliën, maar voerde het volledig in eigen beheer uit. Meer overheidsbemoeienis was vooral noodzakelijk uit oogpunt van volksgezondheid en hygiëne. Cholera-epidemieën eisten in die tijd vaak honderden, soms duizenden slachtoffers onder de Alkmaarse bevolking.

Ontwikkelingen
Markante ontwikkelingen in de afgelopen 125 jaar waren de aanleg van een rioleringsstelsel sinds het begin van de 20e eeuw, de vuilnisemmerheffing in 1950, de opening van de vuilnisstort in de Oosterhout in 1957, de omschakeling naar vuilverbranding vanaf 1962, de invoering van plastic vuilniszakken in 1969 en de oranje werkkleding sinds 1973. Van de laatste 25 jaar zijn te noemen de invoering van de klikobakken, optimale afvalscheiding, de vervanging van de afvalverbrandingsinstallatie aan de Herculesstraat door de hypermoderne Huisvuilcentrale in de Boekelermeer, de nieuwbouw van de gemeentewerf aan de Herculesstraat en meest recent, de invoering van ondergrondse afvalcontainers. Afval en recycling
Tijdens de open dag krijgen de bezoekers een goede indruk van wat er met hun afval gebeurt. Ten onrechte bestaat soms het misverstand dat al het afval op dezelfde hoop terechtkomt en allemaal in de Huisvuilcentrale wordt verbrand. Niets is minder waar. Zo wordt van oud hout nieuw materiaal gemaakt en krijgt hergebruikt glas een tweede leven in allerlei nieuwe producten. Het hergebruik van dit en ander afval, zoals tuinafval en papier, wordt verduidelijkt in een speciale afvalstraat. Medewerkers van de reiniging geven zoveel mogelijk voorlichting over de gang van ons afval. Ook is er informatie te vinden over het bestrijden van dierplagen, wat nog steeds tot het dagelijks werk van de reiniging behoort. Er zijn demonstraties van de gladheidsbestrijding, veegmachines en vuilniswagens.

Milieubewuste rijsimulator
Er staat een rijsimulator op het terrein om het nieuwe autorijden te promoten. Dit houdt in dat de auto minder brandstof verbruikt bij het eerder schakelen naar een hogere versnelling. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat de slagingspercentages van rijscholen veel hoger zijn wanneer de eerste twaalf lessen in zo'n rijsimulator worden gevolgd. Bovendien bespaart een simulator brandstof, is milieuvriendelijk en gaat veel langer mee dan een auto. Veel rijscholen in Nederland maken er al dankbaar gebruik van.

Afvalzeskamp
Wat tenslotte een spektakel belooft te worden, is dat ambtenaren van de gemeente Alkmaar met elkaar in het strijdperk treden in een soort van zeskamp op onderdelen als afvalcontainers sjouwen en bladblazen. Dit evenement begint om 10.00 uur. Iedere inwoner van Alkmaar is op 23 september welkom op de stadswerf aan de Herculesstraat 71 in Alkmaar. Iedereen wordt aangeraden met de fiets te komen.

Met vriendelijke groet,

André Bakker
Communicatieadviseur
Gemeente Alkmaar
Afd. Communicatie
Locatie Stadhuis, Langestraat 97
Postbus 53
1811 JD Alkmaar
tel. (072) 548 89 91
fax (072) 548 90 00
www.alkmaar.nl