Gemeente Rotterdam


---

Nr. 39
22 september 2006

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 23 t/m 30 september 2006

Loco-burgemeester Bolsius bij defilé Streetparade Stichting Nationale Taptoe

Loco-burgemeester Lucas Bolsius zal op zaterdag 23 september tussen 14.00 uur en 15.00 aanwezig zijn bij het defilé ter gelegenheid van de Streetparade van de Stichting Nationale Taptoe. Generaal Majoor R.A.C. Bertholee neemt het defilé af op het bordes van het Stadhuis. Maar liefst 24 muziekorkesten doen mee aan de muzikale optocht door het centrum. De Streetparade wordt georganiseerd ter introductie van "The Netherlands Military Tattoo" die dit keer voor het eerst in Rotterdam plaatsvindt. Van 27 september tot en met 1 oktober is het spektakel te bewonderen in Ahoy'. Het evenement is in de loop der jaren uitgegroeid tot een internationaal muziekspektakel. Inmiddels behoort het evenement tot de internationale top 3 van de taptoes. Om die reden heeft de taptoe dit jaar een nieuwe naam : "The Netherlands Military Tattoo" . Voorheen heette het evenement de Nationale Taptoe. (Voor meer informatie: Stichting Nationale Taptoe, Felix Lemmens, tel. 010 - 474 5922 of 06 - 27 20 50 99)

Wethouder Bolsius neemt wandelboekje 'Ton Markesepad' ontvangst

Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Sport) neemt op zondag 24 september om 8.15 uur het eerste exemplaar van het wandelboekje 'Ton Markesepad' in ontvangst. De uitreiking vindt plaats in café Engels aan het stationsplein 45. Aansluitend zullen deelnemers aan de Groene4daagse het pad bewandelen. Het Ton Markesepad is de vierde gemarkeerde wandelroute van het Rotterdamse wandelpadennetwerk van het Rotterdams Milieucentrum. Eerder zijn de wandelboekjes 'Erasmuspad' , het 'Pad op Zuid' en 'Het Jeneverpad' uitgegeven. Het Ton Markesepad is een wandeling van 23,5 kilometer bestaande uit twee trajecten: Rotterdam - de Esch en de Esch - Nieuwerkerk a.d. IJssel. Het Rotterdams Milieucentrum wil met het wandelpadennetwerk bewerkstelligen dat meer mensen gaan wandelen en mensen in contact brengen met de 'groene ruimte' in en rond de stad. (Voor meer informatie: RMC, Emile van Rinsum, tel. 010 - 465 64 96 of 06 - 22 24 53 45)

Loco-burgemeester Kriens en wethouder Kaya houden toespraak bij Ramadan Festival Op zondag 24 september zullen loco-burgemeester Jantine Kriens en wethouder Orhan Kaya (Participatie en Cultuur) een toespraak houden bij het openingsfeest van het Ramadan Festival. De opening gebeurt tegelijkertijd in Amsterdam en Rotterdam. Het programma start om 17.30 uur. Via een live videoverbinding spreken burgemeester Cohen en minister Nicolaï vanuit Amsterdam. In Rotterdam zal minister Van der Hoeven om 18.15 uur het Ramadan Festival officieel openen door een soupera (traditionele soepterrine) te overhandigen aan de heer Spalburg van SPIOR. Dit is via een live videoverbinding in Amsterdam te volgen. Na de overhandiging volgen de toespraken van Jantine Kriens en Orhan Kaya. Het thema van het openingsfeest is Vrede. Adres Maritiem Museum: Leuvehaven 1, Rotterdam. ( Voor meer informatie: Jessica Dekkers, persvoorlichter Ramadanfestival, tel. 020 - 408 49 59)

Wethouder Bolsius bij Bep van Klaveren Memorial

Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Sport) reikt op maandag 25 september om 20.00 uur een prijs uit tijdens de Bep van Klaveren Memorial in het Topsportcentrum (naast de Kuip). Na de dood van Bep van Klaveren in 1992 beloofde de Rotterdamse zakenman Aad Veerman de enige Nederlandse Olympisch kampioen boksen te zullen eren met tien boksavonden, de Bep van Klaveren Memorials. De boksavond is door de jaren heen uitgegroeid tot meer dan alleen een sportevenement. Het is een combinatie van sport en entertainment.

(Voor meer informatie: Rotterdam Sport Partner, Ardie den Hoed, tel. 06 - 53 45 05 23.)

Wethouder Geluk opent JONG Hoogvliet
Wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) opent op dinsdag 26 september samen met rappers uit Hoogvliet en de portefeuillehouder Jeugd, Yvonne Bekker de derde JONG locatie in Rotterdam. De opening vindt om 9.00 uur plaats aan de Klaasje Zevensterstraat 374-376. JONG is een laagdrempelige en herkenbare voorziening binnen de deelgemeente voor ouders, jeugd en medeopvoeders. Een plek waar informatie en advies over opvoeding voor ouders en jeugd bij elkaar komt. Ook kunnen ouders hier terecht voor hun reguliere bezoeken aan het consultatiebureau of de jeugdarts/jeugdverpleegkundige van de GGD Rotterdam e.o.. Het belangrijkste doel is om binnen de preventieve zorg tot een geïntegreerde aanpak te komen, waardoor (zorgelijke) signalen over de ontwikkeling van kinderen/jeugd nog adequater kunnen worden opgepakt.

Wethouder Schrijer neemt deel aan workshop op het Zakenfestival Wethouder Dominic Schrijer (Sociale Zaken, Werk en Grotestedenbeleid) neemt op dinsdag 26 september om 13.00 uur in de Pennroom van het WTC deel aan de workshop "Kansenzones: bijzondere wijken voor ondernemers met lef". Samen met ondernemers Jan de Vos (Raad en Daad) en Koos Hanenberg (Creative Factory, Now & Wow) discussieert hij over de verborgen kwaliteiten van Rotterdam-Zuid. Er is durf nodig om ze te ontdekken en om de kansen aldaar te pakken. De gemeente Rotterdam investeert momenteel in die wijken via het project Kansenzones. ( Voor meer informatie: OntwikkelingsBedrijf Rotterdam, Jan-Willem Croonen, tel. 06 - 414 92 867 of www.zakenfestival.nl / www.kansenzones.nl ) Wethouder Baljeu installeert Burgerpanel
Op dinsdag 26 september worden de leden van het Burgerpanel officieel geïnstalleerd door wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) tijdens een feestelijke bijeenkomst in kamer 113 van het stadhuis. Het officiële programma begint om 17.45 uur. Het Burgerpanel Rotterdam moet er aan bijdragen dat de burger meer centraal komt te staan bij het functioneren van de gemeente en dat de diensten van de gemeente beter aansluiten bij de verwachtingen van burgers en ondernemers. (Voor meer informatie: Monique Bergman, communicatieadviseur Publiekszaken, tel. 010-417 32 33)

Wethouder Schrijer ontmoet leerling van 't Gemaal
Wethouder Dominic Schrijer (Sociale Zaken, Werk en Grotestedenbeleid) ontmoet op woensdag 27 september Przemyslaw Zbytniewski, een leerling van 't Gemaal. De kennismaking vindt plaats om 9.30 uur in 't Gemaal aan de Pretorialaan 141. Przemyslaw zal de wethouder vertellen over zijn Rotterdamse droom: hoe wil hij wonen, waar wil hij werken? De wethouder zal vertellen over het Pact op Zuid en zal met de leerling een plek in Rotterdam bezoeken. De ontmoeting start om 9.30 uur in het restaurant 't Gemaal,. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Paul Tissingh, tel. 06 - 510 747 91)

Wethouder Kriens overhandigt cheque 50.000 euro aan initiatiefnemers ontmoetingscentrum Prinsenhof Wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijk Opvang) overhandigt op woensdag 27 september om 18.45 uur een cheque ter waarde van 50.000 euro aan de initiatiefnemers van het ontmoetingscentrum Prinsenhof. De overhandiging gebeurt op het zakenfestival Ondernemend Alexander, die plaatsvindt aan de Berlagestraat. De voorzitter van deelgemeente Prins Alexander Robert Krul overhandigt ook een cheque van 30.000 euro. De Prinsenhof is een ontmoetingsplek voor de bewoners van Het Lage Land. Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd, door en voor de bewoners uit de deelgemeente. De bewoner kan er verder terecht voor medische hulp, vragen stellen over administratieve zaken en voor de dagelijkse boodschappen. Het initiatief is genomen door de Nieuwe Unie, de PamerKeerkring en Laurens. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Edward Ernst, tel. 010 - 417 94 28 of 06 - 22 49 94 87)

Wethouder Kaya neemt deel aan debat Rellen in Rotterdam Wethouder Orhan Kaya (Participatie en Cultuur) neemt woensdag 27 september deel aan het debat Rellen in Rotterdam: doemscenario of werkelijkheid? in Arminius, Museumpark 3. Arminius houdt een voorvertoning met filmfragmenten van hiphop opera Atalanta, over de woede van verlaten jongeren in de stad. Daarna start een debat over de kans op rellen in Rotterdam. Aanvang 20.00 uur. (Voor meer informatie: Hans Kennepohl, programmeur Arminius, tel. 010 - 436 38 00 of 06 - 14 02 44 20)

Wethouder Schrijer opent banenmarkt
Wethouder Dominic Schrijer (Sociale Zaken, Werk en Grotestedenbeleid) opent op 28 september om 9.00 uur de banenmarkt "101 extra Banen". Deze banenmarktdag vindt plaats in het Bedrijfsverzamelgebouw aan de Schiekade 830 en duurt tot 16.00 uur. "101 extra Banen" wordt georganiseerd door DAAD in samenwerking met SoZaWe Rotterdam en UWV. De banenmarktdag gaat vooraf aan de landelijke Banenmarkt van het CWI op 29 en 30 september 2006. De banenmarktdag is bedoeld voor 101 geselecteerde Focusklanten van 27 tot 55 jaar van SoZaWe en UWV. Deze klantengroep komt over het algemeen onvoldoende aan bod op een reguliere banenmarkt. Deze werkzoekenden worden in contact gebracht met 15 werkgevers uit diverse branches. Zij maken met hen een match volgens de methodiek van speedmeet, direct volgend op een intensief voorbereidingsprogramma. De doelstelling is 50% van hen aan werk te helpen. (Voor meer informatie: Communicatie SoZaWe, Lelia van der Tak, tel. 010 - 453 32 18 of 06 - 20 60 00 62.)

Wethouder Bolsius onthult kunstwerk 'De Verzonken Fontein'

Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Buitenruimte) onthult op donderdag 28 september om 12.00 uur samen met Umberto van Rijn (portefeuillehouder deelgemeente Kralingen-Crooswijk) het kunstwerk 'De Verzonken Fontein' in de Vlinderbuurt. Het kunstwerk staat naast het waterzuiveringstation aan de Vlinderstraat naast nummer 3. In 1990 is gestart met de bodemsanering van het Gasfabriekterrein in Kralingen. Nu, een goede 15 jaar later, zijn de werkzaamheden afgerond en is het gebied opnieuw ingericht. De ondergrondse bodemsanering van het diepe grondwater gaat echter nog jaren door. Hiervoor is een waterzuiveringstation in de Vlinderbuurt gebouwd. De Verzonken Fontein van kunstenaar Hans van Lunteren staat symbool voor de sanering en het nog steeds doorspoelen van de grond. De fontein is aangesloten op de ondergrondse sanering en wordt gevoed met schoon water uit het waterzuiveringstation. (Voor meer informatie: Deelgemeente Kralingen-Crooswijk, Hen van Dijk, tel. 010 - 206 09 01)

Wethouder Kriens aanwezig bij podiumdiscussie hiv in Rotterdam Wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijk Opvang) is op donderdag 28 september van 18.00 tot 19.00 uur aanwezig bij de podiumdiscussie 'hiv in Rotterdam', die plaatsvindt in het Ron Wichmanhuis aan de Westersingel 103. Medewerkers van Buddyzorg Humanitas, verpleegkundige specialist Erasmus MC, GGD en de geestelijke zorg Mara discussiëren over actuele ontwikkelingen rondom het hiv-netwerk Rotterdam. Een aantal deskundigen staat stil bij de vraag: wat heeft de stad Rotterdam nodig op het gebied van hiv-preventie? (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Edward Ernst, tel. 010 - 417 94 28 of 06 - 22 49 94 87)

Wethouder Karakus staat eerste bellers Meldpunt Woonstarters te woord Wethouder Hamit Karakus (Ruimtelijke Ordening en Wonen) zal op donderdag 28 september van 18.30 tot 19.30 uur aan de Goudsesingel 326a tijdens de officiële introductie van het 'Meldpunt Woonstarters' de eerste bellers te woord staan in een speciaal telefoonteam. Starters op de woonmarkt krijgen een tijdelijk meldpunt waar zij problemen bij het kopen van een huis kunnen rapporteren. De Hypotheker wil dat behalve beleidsmakers en commerciële partijen, ook de woonstarters zelf aan het woord komen. De reacties die binnenkomen op het telefoonnummer worden gebundeld in een 'woonstartboek' dat wordt aangeboden aan de politieke partijen in Den Haag. (Voor meer informatie: Kees van de Kerk, marketingmanager De Hypothekers Associatie, tel. 010 - 242 88 11)

Wethouder Kaya opent fototentoonstelling Bill Wyman Op zaterdag 28 september om 19.00 uur opent wethouder Orhan Kaya (o.m. Cultuur) de fototentoonstelling 'Wyman shoots' van Bill Wyman in VIP's International Art Galleries op het Westelijk Handelsterrein. Bill Wyman was dertig jaar lang bassist van de Rolling Stones. Minder bekend is dat hij al veertig jaar fotografeert. Op de tentoonstelling zijn bijna zeventig originele afdrukken te zien. Het Westelijk Handelsterrein ligt aan de Van Vollenhovenstraat 15. (Voor meer informatie (di. t/m zo. 12-18 uur): Peter de Raaf, VIP's, tel. 010 - 225 11 20)

Burgemeester Opstelten doet mee aan kookwedstrijd "Ready Steady Cook" Burgemeester Ivo Opstelten doet op zaterdag 30 september om 17.00 uur mee aan de kookwedstrijd "Ready Steady Cook" (afgeleid van een Engels kookprogramma). In de Kunsthal aan de Westzeedijk 341, bindt burgemeester Opstelten de strijd aan met nachtburgemeester Jules Deelder. Ad Janssen, huiskok van het AD, treedt op als scheidsrechter. De kookwedstrijd is onderdeel van het driedaagse festival KunsthalKOOKT, Festival voor de Echte Smaak. (Voor meer informatie: Communicatie Kunsthal, Mariette Maaskant, tel. 010 - 44 00 323 of 06 - 14 43 77 89)

Burgemeester Opstelten opent Kidsrightgala
Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent op zaterdag 30 september om 19.00 uur in de Laurenskerk het KidsRightsgala. De avond wordt gepresenteerd door Bart Peters en er zijn optredens van bekenden artiesten als: Bill Wyman, Michiel Borstlap en Kool & the gang. Projecten uit India en Bolivia staan tijdens het programma centraal. In India gaat het hierbij om de bevrijding en opvang van kindslaven en in Bolivia gaat het om een nieuw te bouwen huis voor weeskinderen. Met de opbrengst van het Kidsright benefitgala kunnen deze projecten financieel gesteund worden. (Voor meer informatie: organisator Vincent van Zon, tel. 06 - 14 43 61 05)

noot voor de redactie/