Stadsdeel Amsterdam-Noord

IJvloot in aantocht

Op zaterdag 23 en zondag 24 september organiseert de gemeente Amsterdam voor de derde keer de IJvloot. Geïnteresseerden kunnen elk half uur tussen 11.00 en 17.00 uur gratis met een rondvaartboot en een gids langs de Noordelijke en Zuidelijke oevers van het IJ varen.

De boten vertekken vanaf het Muziekgebouw aan 't IJ aan de Piet Heinkade. Aan boord van de rondvaartboot vertelt een gids over de geschiedenis en de stedenbouwkundige ontwikkelingen van de Noordelijke en Zuidelijke IJoevers. Terug aan wal, is er van alles te beleven bij verschillende culturele instellingen en horecagelegenheden aan het IJ. Deelnemers zijn onder andere Arcam, Ponthuys, IJ-kantine, het Scheepvaartmuseum en het Lloyd hotel. De volledige lijst en het programma is te vinden op www.ijoevers.nl.

De rondvaartboten varen onder meer langs het hoogste gebouw aan het IJ
- de toren Overhoeks (vroeger Shelltoren) - maar ook langs de pakhuizen De Zwijger en Wilhelmina aan de Oostelijke Handelskade, de in aanbouw zijnde bibliotheek (één van de grootste van Europa) en het nieuwe Conservatorium op het Oosterdokseiland, de uitbreiding van het Centraal Station, het Westerdokseiland, de Silodam, de NDSM-werf en de nieuwe stadswijk Overhoeks, tegenover Centraal Station in Amsterdam-Noord.

In het Muziekgebouw zelf staan maquettes en er is uiteenlopende informatie beschikbaar over de projecten. Ook zijn hier de gratis instapkaarten voor de rondvaart verkrijgbaar.