Koninklijke Nederlandse Schaakbond

KNSB comeptitiepartijen NSI de Eenhoorn live te volgen

Wat bij grote toernooien al de gewoonste zaak van de wereld is begint nu ook in de KNSB-competitie door te dringen: partijen die live op internet te volgen zijn. De Hoornse schaakvereniging De Eenhoorn kon dankzij sponsor Nieuwe Steen Investments (NSI) vier elektronische borden aanschaffen. Deze zullen op zaterdag 23 september worden gebruikt om de eerste vier borden uit de wedstrijd NSI de Eenhoorn - Lewenborg uit de tweede klasse A te volgen.
Het is de bedoeling om vanaf volgend seizoen complete teamwedstrijden op het internet te zetten. Ook partijen van lagere teams zullen worden gevolgd. Bovendien zal het jaarlijks terugkerende NSI-toernooi voortaan wereldwijd online gevolgd kunnen worden. De partijen zullen te zien zijn op www.hsvdeeenhoorn.nl.
---

Website van Share Dimension Groningen on line

Zoals bekend heeft de Schaakclub Groningen met het bedrijf Share Dimension een grote sponsor aan de haak geslagen. De ambities zijn groot: eerste Nederlands kampioen worden en daarna de Europacup voor schaakteams veroveren.
Bij die ambities behoort natuurlijk een website. Deze is onlangs gelanceerd. Op deze website zullen de wedstrijden van Share Dimension worden gevolgd. Voorlopig nog 'semi-live' zoals de vereniging laat weten. Dat wil zeggen dat de zetten met lichte vertraging op de website zullen worden gepresenteerd.
U kunt de verrichtingen van Share Dimension Groningen volgen op http://www.chessdimension.com/. Om verwarring te voorkomen: de chess dimension site is niet de reguliere site van de Schaakvereniging Groningen.

---

Riek Spook vijftig jaar Amstel- en KNSB-lid

Op 9 september was het vijftig jaar geleden dat mevrouw H.M.P. Spook-Vogelsang als eerste vrouw lid werd van schaakvereniging de Amstel te Uithoorn. Zij is zodoende ook 50 jaar lid van de KNSB.

In de jaren na 1956 heeft Riek Spook regelmatig functies in diverse schaakorganisaties bekleed. Zo was zij wedstrijdleider in haar eigen vereniging en later ook in de Schaakbond Groot Amsterdam (SGA). Zij organiseerde en stimuleerde het schoolschaak o.a. door het geven van schaaklessen op het Alkwin College te Uithoorn.

In 1979 speelde Riek Spook mee in het dameskampioenschap van Nederland, dat toen werd gehouden bij Johnson Wax te Mijdrecht. Ook speelde ze meerdere keren mee in de damesgroepen van het Hoogoven/Corustoernooi in Beverwijk en Wijk aan Zee. In de latere jaren deed zij uitsluitend nog mee aan de weekendvierkampen.

Met het stijgen der jaren werden de externe schaakaktiviteiten op een lager pitje gezet, maar in de interne competitie van de Amstel doet Riek nog altijd fanatiek mee. Afgelopen jaar is ze zelfs alle 38 speelavonden aanwezig geweest. Hierbij bleek zij bovendien nog steeds een niet te onderschatten tegenstandster te zijn.

Riek Spook wordt in de bloemen gezet door SGA-voorzitter Wim Hensbergen

Al in 1982 werd Riek Spook, als dank voor al het werk in dienst van haar vereniging, benoemd tot erelid van SV de Amstel. Ter gelegenheid van haar vijftigjarig club- en KNSB-lidmaatschap werd Riek op 12 september j.l. een kleine receptie aangeboden. Tijdens dit gezellige samenzijn, temidden van familie en clubleden, kreeg zij de erespeld van de KNSB uitgereikt door Amstelvoorzitter Henk Elserman, die nogmaals het belang van Riek voor de vereniging benadrukte. Daarna werd nog het woord gevoerd door SGA voorzitter Wim Hensbergen, die o.a. refereerde aan het feit dat Riek Spook in 1973 de eerste vrouw ooit was in het SGA bestuur. Later die avond speelde de jubilaresse gewoon mee in de interne competitie van de Amstel. (HE)
---