Gemeente Zwolle
Inrichting Oude Mars in grote lijnen bekend

Datum uitgave: 09/13/2006

Het Voorontwerp Stedenbouwkundig Plan voor de Oude Mars, een nieuwe woonbuurt bij Zwolle-Zuid, sluit aan bij de landgoedgedachte van Zandhove. Door de keuze en aanleg van openbaar groen en infrastructuur wordt het niet een op zichzelf staande woonwijk, maar een onderdeel van het landgoed. Hiermee wordt een deel van de versnippering van Zandhove hersteld.

Het Voorontwerp Stedenbouwkundig Plan is door burgemeester en wethouders van de gemeente Zwolle aangenomen. Dit plan is tot stand gekomen in samenwerking met verschillende betrokkenen, zoals omwonenden, potentiële bewoners en deskundigen.

Bos en lanen
In de Oude Mars is sprake van verschillende leefgebieden. Enerzijds komen er ruime kavels in een bosachtige omgeving, anderzijds worden kavels uitgezet aan statige lanen en boswallen. De kavels variëren in omvang van 1000 tot 1500 vierkante meter. In het bestemmingsplan worden kaders opgenomen die van belang zijn voor de beeldkwaliteit. Hierdoor hoeft er geen apart beeldkwaliteitplan opgesteld te worden. De kaders in het bestemmingsplan bieden veel ruimte om te bouwen naar eigen inzicht. Er gaan slechts minimale eisen gelden.

Het Stedenbouwkundig Plan is tot stand gekomen op basis van interactieve beleidsvorming met betrokkenen. De omwonenden zijn gehoord via de klankbordgroep, potentiële nieuwe bewoners zijn betrokken via een doelgroepen- en een marktonderzoek. De wensen die uit deze participatiegeledingen kwamen, zijn verwerkt in het uiteindelijke plan.

Fasering
Bij de ontwikkeling van de Oude Mars gaat de gemeente uit van de volgende fasering:
Fase 1: toegangsweg vanaf de Wijheseweg, geluidswal, groenstructuur (beplanting geluidswal, grote laan met de ruimte daarlangs, bosstroken in het gehele oostelijke deelgebied), alle bouwkavels ten noorden van de toegangsweg inclusief de helft van de boskavels (wordt in twee delen uitgegeven, afhankelijk van de markt).

Fase 2: resterende helft van de boskavels en de eerste helft ten zuiden van de toegangsweg.
Fase 3: resterende deel
Door gefaseerd aan te leggen blijft de kwaliteit van het gebied tijdens de ontwikkeling gewaarborgd.

Bron: afdeling Communicatie