NIVON

Accommodaties
Banjaert opent op zaterdag 23 september
door Bart Brinkman

Kilk op foto voor Banjaert-pagina's

Netwerk Natuurvriendenhuizen springlevend
Nieuwe Banjaert gaat open

De heer drs Th.L.N. Weterings, burgemeester van Beverwijk opent op zaterdag 23 september om 12.00 uur het natuurvriendenhuis in Wijk aan Zee. Een nieuw vakantieverblijf voor validen en minder-validen aan de kust.

Natuurvriendenhuis Banjaert aan de Burgemeester Rothestraat onderscheidt zich door extra aandacht voor rolstoelgebruikers. Jan Troost, oud-voorzitter van de Chronisch zieken- en Gehandicapten Raad, is als vrijwilliger bij Banjaert betrokken. Door zijn aanbevelingen biedt het huis is het huis goed aangepast, met lage ramen, een verlaagde kookplaats en aangepaste eigen kamers en sanitair op de begane grond.
In het ontwerp van Banjaert staat het buiten binnen beleven centraal. Het huis is ingepast in het duinlandschap, met het glooiende sedumdak van de grote zaal en de gebruikte kleuren. Overal heb je een goed uitzicht op de mooie duinen.
Het huis maakt deel uit van het unieke netwerk van vijftien natuurvriendenhuizen in Nederland. De kracht van eenvoud, met goede voorzieningen zonder opsmuk, is het handelsmerk. Elk van deze huizen heeft een uniek karakter. In natuurvriendenhuizen kunnen gasten en groepen in een sociale omgeving verblijven op basis van zelfverzorging met de privacy van eigen slaapkamers. Met meer dan 135.000 overnachtingen per jaar zijn de Nivon natuurvriendenhuizen een succes.

Sociaal gebouw
Architect Paul Carree uit Zaandam heeft eerder buurthuizen en het Zaantheater ontworpen. Bovendien heeft hij ervaring met werken met vrijwilligers en een "goed luisterend oor". Met veel plezier heeft hij deze opdracht aangenomen.
Het "ontmoeten" staat in zijn ontwerp voorop. De kop van het gebouw bestaat uit twee gemeenschappelijke ruimten die aan alle kanten deuren hebben naar de verschillende terrassen. Er staat een ruwhouten leestafel en er is een kinderspeelhoek. Ook boven is er een gezellige en ruime huiskamer. Het hart is de entree, een uitnodigende ruime hal met de balie, waar je alle informatie over de omgeving kan vinden. De keuken is geweldig luxe en nodigt uit om samen te koken, met veel ruimte en genoeg materiaal voor iedereen.

Sociale organisatie
Vrijwilligers van Nivon Natuurvrienden beheren natuurvriendenhuis Banjaert. De vrijwilligers hebben in nauwe samenwerking met de aannemer veel werk verzet. Voor de bouw begon hebben zij een gedeelte van het terrein afzet, omdat hier kwetsbare natuurwaarden gevonden zijn. Zo hopen ze dat de zandhagedis en salamanders ook na de bouw weer in de duinvallei te vinden zijn. Voor de inrichting van het nieuwe gebouw is in juli een internationale groep jonge vrijwilligers uitgenodigd, die twee weken lang de handen flink uit de mouwen hebben gestoken.

---