Gemeente Amsterdam



Proef de streek

22 september 2006
-
Wijkopbouworgaan Zuid-West

Is wat je van ver haalt echt lekkerder? Smaken verschillen, maar wist u dat op een steenworp afstand van de stad veel te genieten valt? Op 23 september kunt u op het Stadionplein in Amsterdam zelf proeven, ervaren en zien wat er allemaal voor handen is nét buiten de stad.

Weet u welk lekkers er door onze boerenburen wordt verbouwd, waar men het water of het groen in kan duiken om te recreëren of te overnachten en waar men in de stad deze streek weer terug kan vinden? Om dit alles te kunnen laten zien, dachten een aantal bewoners van Oud Zuid in Amsterdam dat het de hoogste tijd werd voor een streekmarkt.

Het unieke van "Proef de streek" is dat consumenten direct van producenten kopen. De kaas, de wijn, het ijs en het logeren bij de boer worden door de boeren, of liever gezegd plattelands-ondernemers, op deze dag zelf aangeboden. Alle bezoekers worden uitgedaagd om zoveel mogelijk vragen te stellen. De geïnteresseerde bezoeker zal een eigentijds verhaal achter de streekproducten vinden.

Een beter milieu

Wie uit zijn eigen streek consumeert, of dat nu kaas is of een fietstocht, draagt bij aan CO2-reductie. Consumptie van streekproducten levert een enorme milieuwinst op. De afstanden zijn kort en op de markt staan geen tussenhandelaren. De verpakkings- en transportindustrie of supermarkten hebben geen bemoeienis met het aanbod van producten. De waardering voor natuur en boerenland neemt toe, naarmate stadsbewoners meer consumeren in en van de streek. Hiermee groeit ook het draagvlak om de agrarische natuur te beschermen tegen de oprukkende verstedelijking.

`Proef de streek' in Oud Zuid wordt een markt met ongeveer veertig kramen, waar lekkers, ambachtelijk gemaakte producten, recreatietips en informatie voorhanden zijn over het gebruik van de streek rondom Amsterdam.

Het is de eerste échte streekmarkt in Amsterdam Oud Zuid. De markt werd in 2005 voor het eerst gehouden en was meteen een groot succes.

Kinderactiviteiten

Terwijl uw kinderen kennis maken met levende boerderijdieren en een ritje in een huikar met pony's, kunt u er wijn, kaas en pompoensoep proeven uit de Beemster. Ook is er informatie over recreatie en verblijf bij boeren in Noord-Holland en authentieke streekproducten zoals worst, bier, honing en jam zijn volop te koop. Deze feestelijke dag wordt aangekleed met een streeklunch, gezellige muziek en een doorlopend programma voor kinderen.
* `Proef de streek in Oud Zuid'
* Stadionplein te Amsterdam
* Zaterdag 23 september.
* De dag begint omstreeks 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur.