Tweehonderd standbeelden een das omgedaan

Gci holland pr

Tweehonderd standbeelden een das omgedaan

Utrecht, 23 september 2006. De herfst is vandaag officieel begonnen. En iedereen weet dat de herfst in Nederland bekend staat om zijn onvoorspelbaarheid. De ene dag regent het pijpenstelen, de andere dag straalt het zonnetje weer. Daarom is het verstandig om je goed voor te bereiden op de herfst. Tweehonderd standbeelden door heel Nederland gaven alvast het goede voorbeeld door een sjaal te dragen met daarop de tekst trotseerhetweer.nl. Op deze website staat allerlei nuttige informatie over hoe we onze weerstand op peil kunnen houden in de herfst.

Maar wat is weerstand eigenlijk?
Weerstand is de verzamelnaam van alle middelen waarover ons lichaam beschikt om zichzelf te beschermen en daarmee ziekteverwekkers te weren. Onze huid beschermt, maar ook de slijmvliezen in de neus- mond- en keelholte vormen een barrière voor ziekteverwekkers. Maar het allerbelangrijkste is onze buik. Want maar liefst 70% van onze weerstand wordt opgebouwd in de buik, om precies te zijn in de darmen. Veel mensen worden in de herfst verkouden of voelen zich wat lamlendiger en denken daarom dat hun weerstand hen in de steek laat. Die weerstand laat ons niet in de steek, maar we stellen hem zwaarder op de proef. Denk maar aan de gure wind en harde regen. Ook gaan we minder naar buiten en hebben we meer contact met anderen, zoals in overvolle bussen tijdens een regenachtige dag. Ziekteverwekkers krijgen het op deze manier wel erg gemakkelijk.

Probiotica, een extraatje voor je weerstand
In de herfst wordt onze weerstand dus extra op de proef gesteld, waardoor we meer vatbaar zijn voor ziekteverwekkers. Factoren die onze weerstand kunnen verminderen zijn stress, slaapgebrek en oververmoeidheid, extreme lichamelijke inspanning, ongezonde voeding en gebruik van antibiotica. We kunnen onze weerstand op peil houden door onszelf warm te houden met een sjaal of jas, gezond en gevarieerd te eten, door voldoende rust en ontspanning en door voldoende beweging. Om de weerstand in de herfst te versterken gebruiken mensen vaak extra vitamines. Maar naast vitamines zijn specifieke probiotica minstens zo belangrijk. Probiotica zijn goede bacteriën die o.a. in bepaalde zuiveldrankjes voorkomen. Probiotica werken in het centrum van onze weerstand: de buik. Handig in een tijd dat de weerstand onder vuur ligt!

Weerstand Weetjes
Wist u dat..
..onze darmen het oppervlak hebben van een half voetbalveld? ..70 % van onze weerstand wordt opgebouwd in onze buik? Uit onderzoek is gebleken dat:
.. 22% van de vrouwen vindt dat mannen eerder ziek zijn? .. 74% vindt dat mannen zich eerder aanstellen als ze zich niet lekker voelen? .. 78% denkt dat de vrouw in het gezin voor de zieken zorgt? .. 50% denkt dat de herfst officieel start op 21 september (terwijl dit 23 september is)? .. 59 % tijdens de herfst iets extra's voor zijn weerstand doet? .. 19 % weerstandsverhogende drankjes neemt tijdens de herfst? .. 1 op de 2 mensen zegt te merken dat zijn weerstand vermindert tijdens de herfst?

(bron: online-onderzoek Vrouwonline september 2006)


---