Politie Midden- en West Brabant

Veel aanhoudingen bij internationale drugsactie

TILBURG, 23 september 2006

Veel aanhoudingen bij internationale drugsactie

TILBURG/BRUSSEL: De opsporingsdiensten van Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk hebben vrijdag 22 en zaterdag 23 september 2006 gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen drugshandel en drugstoerisme. Tijdens de actie, die de naam Etoile draagt, zijn in totaal 35 mensen aangehouden. Er werd gecontroleerd langs snelwegen, provinciale wegen, op treinen en in drugspanden.

De samenwerking tussen alle deelnemende landen is bijzonder goed verlopen. Er zijn onmiddellijke resultaten geboekt en de actie heeft informatie opgeleverd die zeer waardevol is voor de strijd tegen drugs in de toekomst. Dankzij het nieuwe Benelux-verdrag over politiesamenwerking kunnen politieagenten uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren.

Informatieuitwisseling

In Luxemburg was een informatie-uitwisselingspunt ingericht, bemand door politiemensen uit de deelnemende landen. De landen hadden daardoor erg snel toegang tot elkaars informatie.

Aan de actie in Nederland hebben 125 medewerkers van de regiokorpsen in Zuid-Nederland, Zuid-Holland-Zuid en Rotterdam-Rijnmond, het Korps Landelijke Politiediensten, en de Koninklijke Marechaussee deelgenomen. In België zijn ongeveer 300 medewerkers van de Federale en Lokale Politie en van de Douane ingezet. Luxemburg en Frankrijk waren vertegenwoordigd met ongeveer 40 opsporingsambtenaren.

De actie verliep vanaf vrijdagmorgen tot zaterdagmorgen, verspreid over de gehele grensstreek van Nederland/ België, België/Frankrijk en België/ Luxemburg. Door Nederlandse, Belgische en Franse opsporingsambtenaren werden de Thalys en Eurostar-treinen gecontroleerd.

In Nederland werd actie ondernomen op zowel inkomend als uitgaand verkeer op en rond de grensstreek met België. Verkeersdeelnemers waarvan het vermoeden bestond dat ze in Nederland waren om harddrugs of grotere hoeveelheden softdrugs te kopen, werd gecontroleerd. Dit gebeurde door verschillende politiediensten, onder andere in Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Eindhoven en Terneuzen.

Resultaten

Tijdens de Etoile-actie van afgelopen nacht zijn grote hoeveelheden drugs in beslaggenomen:

* In Terneuzen werden gedurende de middag en avond een groot aantal voertuigen en personen gecontroleerd op verdovende middelen hierbij werden. Daarbij werden twee Nederlanders aangehouden met twee gram harddrugs. Ook werd een Belg aangehouden terzake het rijden onder invloed en één Nederlander wegens belediging. Er werd 600 gram hennep in beslaggenomen, drie wapenstokken en één bus met peperspray.

* Op de Rijksweg A16 werd door de Regiopolitie Rotterdam Rijnmond, in samenwerking met het Joint Hit Team (zie onder voor uitleg over dit team) een groot aantal Franse voertuigen gecontroleerd. Dit gebeurde bij voertuigen waarvan het vermoeden bestond dat zij in Nederland waren voor de aankoop van verdovende middelen. Deze voertuigen werden gevolgd en bij uitreis gecontroleerd. Hierbij werden door leden van het Joint Hit Team twee Frans mannen uit Lille aangehouden, die 772 gram amfetamine, zeventien gram heroïne en vier gram weed bij zich hadden. Ook werd hierdoor informatie verkregen over een aantal drugspanden in Rotterdam.
In Maastricht was het Joint Hit Team eveneens actief. Daar werden Fransen, Luxemburgers en Belgen gevolgd die de stad inkwamen. Dit resulteerde in de aanhouding van twee Belgen die 9,2 gram heroïne bij zich hadden. Ook hier werd informatie verkregen over
dealpanden.
Door de regiokorpsen Brabant Zuid-Oost en Midden en West Brabant werd de grensstreek Tilburg Eindhoven Turnhout - Hasselt in de gaten gehouden. Ook hier werden voertuigen gevolgd waarvan het vermoeden bestond dat zij in Nederland waren voor de aankoop van verdovende middelen. Zij werden aansluitend door de Belgisch Politie gecontroleerd. In totaal werden daarbij 250 gram weed en 13,5 gram hasj in beslag genomen. Er werden geen personen
aangehouden.

* Op het Station in Roosendaal verrichte het Korps Landelijke politiediensten in totaal veertien aanhoudingen. Er werd ongeveer 120 gram marihuana, zeven gram hasj en 32 gram aan paddos in beslag genomen.

* Bij de controles op de Thalys treinverbindingen werd samengewerkt tussen de Nederlandse politie, Belgisch politie en de Franse douane. Hierbij werd gebruik gemaakt van een drugshond van de Nederlandse Douane. Op aangeven van de Nederlandse douanehond werd op Gare du Nord in Parijs een Fransman aangehouden welke in het bezit bleek van veertig gram hennep. De hennep zat verstopt in een halfvolle fles drinkyogurt.

* In België werd op verschillende plaatsen een kleine zeven kilo cannabis, veertien XTC-tabletten, 45 cannabisplanten, één kilo paddos, 33 verboden wapens (waaronder messen en knuppels) en 11.000 Euro in beslaggenomen. In Essen werden aan de grensovergang vijf Fransen staande gehouden met meer dan 11.000 Euro op zak. De herkomst van dit geld wordt onderzocht. De Belgische politie verrichte in totaal twaalf aanhoudingen.

Een van de aanhoudingen vond plaats in Antwerpen. Daar liep een cannabiskweker tegen de lamp die 35 cannabisplantjes vervoerde. Tijdens een huiszoeking bij hem thuis in Anderlecht, kon een plantage worden opgerold.

Opsporingsmiddel

Tijdens deze controle is gebruik gemaakt van de Catch Ken. Catch Ken is een systeem van de KLPD en Rotterdam Rijnmond dat alle nummerplaten van voertuigen die passeren 'scant' en vergelijkt met een bestand van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. In het systeem kunnen ook nummerplaten worden ingebracht waarvan de politie het vermoeden heeft dat deze kunnen passeren. De waarnemer krijgt vervolgens een signaal dat het systeem een hit heeft en geeft dat door aan een andere politie-eenheid. Deze kan controleren of het systeem daadwerkelijk een nummerplaat heeft gelezen die voorkomt in een van de ingevoerde registers om vervolgens gerichte actie te ondernemen.

Geschiedenis

Onder de naam Hazeldonk werken opsporingsdiensten van de verschillende landen sinds 1995 met elkaar samen. Doel van deze samenwerking is drugspanden die overlast veroorzaken in de steden ontmantelen én de kleinschalige drugshandel (het drugstoerisme) tussen de Benelux en Frankrijk bestrijden. Daarvoor is in Nederland het Joint Hit Team opgericht. Het Joint Hit Team, wat vanuit Roosendaal en Maastricht drugdealers tracht te onderscheppen is samengesteld uit Nederlandse, Belgische, Franse en Luxemburgse politieambtenaren.

Voordelen van het Joint Hit Team zijn onder andere dat de informatie-uitwisseling veel sneller en soepeler verloopt en politieagenten uit de landen leren om vlot met elkaar samenwerken. Eén van de resultaten is dat internationale samenwerking hierdoor steeds beter verloopt. Betrokken landen hebben afgesproken een aantal keer per jaar gezamenlijke controleacties te houden.

Aanpak van drugstoerisme

Drugstoerisme lijkt niet meer alleen een specifiek Nederlands probleem te zijn. De overlast van Fransen die over hun grens drugs gaan kopen, heeft zich nu gedeeltelijk verplaatst naar de buurten rond drugspanden in verschillende Belgische steden. Vooral Noord-Fransen komen er cocaïne en heroïne kopen en veroorzaken daardoor problemen in de omgeving rond die panden. Daarom hebben begin 2005 hebben de politiediensten van de Benelux en van Frankrijk besloten de strijd tegen het drugstoerisme en de drugsrunners anders aan te pakken. Niet enkel meer de drugstoeristen op treinen of langs snelwegparkings worden aangepakt. Het doelwit van de opsporingsacties zijn nu ook de verkooppunten waar de drugs aan de man worden gebracht.

Auteur: Manfredi Mauro