Persbericht

Vredesplatform Heerlen vraagt burgemeester Gresel om steun voor Burgemeesters voor Vrede

Het Vredesplatform Heerlen vraagt burgemeester Toine Gresel om adhesie te betuigen aan de campagne van Burgemeesters voor Vrede voor nucleaire ontwapening. Burgemeester Gresel wordt daarmee gevraagd stelling te nemen tegen de voortdurende nucleaire bewapening op de wereld en mee te streven naar vermindering van kernwapens. Het Vredesplatform zal het dubbel waarderen als de burgemeester dit signaal afgeeft tijdens de aanstaande Vredesweek (van 23 - 30 september), bijvoorbeeld tijdens de manifestatie Heerlen in de Wereld - De Wereld in Heerlen op 30 september (Eerste Promenade).
Daarbij geeft het Vredesplatform burgemeester Gresel ook in overweging om daadwerkelijk lid te worden van de Nederlandse Burgemeesters voor Vrede.

Mayors for Peace heeft inmiddels over de hele wereld meer dan 1300 leden. In Nederland zijn dat er 25, inclusief de belangrijkste gemeenten. Nog eens 60 burgemeesters hebben ondersteunende verklaringen ondertekend (zie bijlage). Zij allen onderschijven de noodzaak voor nucleaire ontwapening.

Tien jaar geleden (8 juli 1996) nam het Internationale Gerechtshof in Den Haag het historische besluit om kernwapens illegaal te verklaren. Het hof concludeerde dat alle landen de verplichting hebben om in goed vertrouwen te onderhandelen voor een kernwapenvrije wereld. Dit is de afgelopen 10 jaar

echter allerminst gebeurd. De verspreiding van kernwapens neemt zelfs toe. De ontwikkelingen in bijvoorbeeld Pakistan, India, Israël, Noord-Korea en mogelijk Iran zijn zelfs zeer verontrustend.

Om hier de aandacht op te vestigen bezocht Burgemeester Akiba van Hiroshima met een internationale delegatie van 'Mayors for Peace' begin juli Nederland en in het bijzonder Den Haag. Burgemeester Akiba vindt dat burgemeesters een speciale verantwoordelijkheid dragen. De burgers in hun steden zijn immers potentieel doelwit voor een nucleaire aanval, door staten of terroristen. Hij verklaarde: "Volgens elke maatstaf is het gebruik van kernwapens in de nabijheid van steden een oorlogsmisdaad." En "Burgemeesters voor Vrede onderschrijft dus de conclusie van het Internationaal Gerechtshof van tien jaar geleden, dat de dreiging om kernwapens in te zetten illegaal is. Steden zijn geen doelen." Mayors for Peace wil zijn campagne voor nucleaire ontwapening verder uitbreiden.

Burgemeester Deetman van Den Haag ondersteunt deze campagne: "We kunnen de problemen rond kernwapens niet direct oplossen, maar ze wel verminderen. We moeten samenwerken en vertrouwen opbouwen aan de basis van de samenleving. We vragen daarom gemeenten om deel te nemen binnen het raamwerk van Burgemeesters voor Vrede."