Ingezonden persbericht


PERSBERICHT ACTIEGROEP WOONSTRIJD!

Eigenaar breekt in in pand waar ramadan gevierd wordt

Amsterdam, 23-09-2006

Vanmiddag om ongeveer 14:00 is er ingebroken in het gekraakte bruggebouw over de ringweg A10-west. De ruimte was een week eerder gekraakt door Actiegroep Woonstrijd!, die de ruimte op het moment van de inbraak ter beschikking had gesteld aan Stichting Nasser, een Marokkaanse buurtgroep uit Bos en Lommer die de ruimte gebruikte voor het vieren van de Ramadan.

De mensen van de buurtgroep waren op het moment van de inbraak even de deur uit voor boodschappen. Toen zij kort daarop terugkwamen waren spullen van hun verwijderd en werd hen de toegang tot het pand ontzegd. Inmiddels is deze situatie weer teruggedraaid nadat buurtbewoners en een aantal krakers over deze gang van zaken verhaal kwamen halen. Om 17:30 kon de buurtgroep de ruimte weer betrekken en kregen ze waardevolle spullen weer terug.

Woordvoerder van de politie ter plaatse deed het aanvankelijk voorkomen alsof de deur open stond en het pand verlaten was. Dit wordt tegengesproken door de buurtgroep. Dit blijkt er uit dat er binnen een half uur nadat de buurtgroep boodschappen ging doen er een professionele slotenmaker ter plaatse was die de sloten openboorde.

Volgens een woordvoerder van de krakers "was de deur afgesloten en pleegt de eigenaar hiermee huisvredebreuk en vernieling. Bovendien getuigt het van erg weinig respect voor de religieuze gevoelens."

De marokkaanse buurtgroep kampt met een tekort aan gebedsruimte voor de ramadan-festiviteiten. De moskee in de buurt was niet groot genoeg voor het aantal gelovigen. De gekraakte ruimte kwam voor de buurt als een geschenk uit de hemel.

Toen het pand eenmaal door de buurtgroep in gebruik was genomen kregen ze elders door het stadsdeel plotseling wel aanvullende ruimte aangeboden. Echter de buurtgroep bleef liever in het bruggebouw. Later wil de buurtgroep het pand ook als jongerencentrum gaan gebruiken, omdat er in de buurt ook aan ruimte voor jongeren een tekort is.

Wat de eigenaar met het pand wil doen is onduidelijk, een woordvoerder van de eigenaar Fortis Beheer bekende eerder tegen een verslaggever van het Parool dat het pand inderdaad lang leeg stond en dat een laatste potentieele huurder geen interesse meer had vanwege het onbreken van parkeerruimte. De ruimte zou dus nog geruime tijd leeg blijven staan.

EINDE PERSBERICHT

*****

noot voor redactie,