Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

WK enkelspannen: Van der Vegt vecht terug

23/09/2006

Pratoni, 23 september 2006
Enkelspanrijder Frank van der Vegt (Hoogeloon) heeft vandaag een uitstekende prestatie geleverd in de zware marathon van het wereldkampioenschap in Pratoni del Vivaro en vocht zich daarmee terug van de 22ste naar de 8ste plaats in het individuele tussenklassement. Jan van den Broek (Nistelrode), die na de dressuur op zilver stond, werd in de marathon gediskwalificeerd. Zijn teamgenoten Henk Radstake (Epe) en Yvonne de Ruyter (Rotterdam) eindigden in dit onderdeel op de respectievelijke 22ste en 53ste plaats. Nederland staat momenteel negende.

Jan van den Broek zag zijn kansen op het hernieuwen van zijn zilveren WK-medaille van 2004 in rook opgaan toen zijn rijtuig in de zesde hindernis hardhandig tegen een paal kwam en kantelde. Gelukkig kwamen de 66-jarige menner, zijn groom en zijn paard Oscar er zonder kleerscheuren vanaf en kon de rit gewoon voortgezet worden. Maar bij de finish kreeg Van den Broek van de jury de genadeslag toen bij meting bleek dat zijn rijtuig, waarschijnlijk door de knik van het omgaan, negen millimeter te smal bleek, met diskwalificatie als gevolg. Hiermee kwamen niet alleen Jan's kansen op een individuele medaille te vervallen, maar dit had ook grote gevolgen voor het teamresultaat aangezien Jan's dressuurresultaat nu weggestreept wordt.

Individueel deelnemer Frank Van der Vegt ging bij de finish overigens ook door het oog van de naald, zijn rijtuig bleek acht millimeter te smal maar door flink aan het rijtuig te trekken werd deze iets langer en kon Van der Vegt opgelucht ademhalen. Met de pas zevenjarige KWPN-ruin Sem, die door Frank zelf is opgeleid, reed hij als derde starter vanmorgen een fantastische marathon, waarin hij uiteindelijk vijfde werd. `Het was een zware marathon met WK-waardige trajecten en acht lange hindernissen, waarvan sommigen op een helling lagen. In een van de hindernissen moest ik een extra volte rijden en ik heb ook nog even op twee wielen gereden, maar het heeft goed uitgepakt. Toen ik de marathon uitkwam had ik niet het idee dat ik een top marathon had gereden, maar het tegengestelde bleek, want ik heb lang op de tweede plaats gestaan. Voor mij is het WK al geslaagd!' Door deze knappe prestatie is Van der Vegt, die slechts twee weken geleden te horen kreeg dat hij naar Pratoni mocht afreizen, gestegen naar de achtste plaats in het tussenklassement.

Henk Radstake reed als laatste Nederlander met Prime Time een nette marathon waarin hij op de 22ste plaats eindigde. Hiermee klom hij van de 31ste naar de 20ste plaats in het tussenklassement. Yvonne de Ruyter kreeg bij de start van haar marathon te horen wat er met Van den Broek was gebeurd, maar de 38-jarige menster besloot zich er niets van aan te trekken en trok haar eigen plan. En volledig naar tevredenheid van haar team, want Dyno Stables Elliot (v. Pretendent) bleef continue doorlopen zonder enige hapering. `Normaal is hij niet zo'n held en ik had er een beetje een hard hoofd in hoe hij zou reageren met de warme temperaturen in Pratoni, maar hij heeft het voortreffelijk gedaan,' aldus een zeer tevreden De Ruyter.

De marathon werd gewonnen door de Fransman Benoit Vernay. De Zweedse Cecilia Qvarnstrom heeft haar leiding in het klassement weten te behouden en stevent met een balletje voorsprong af op de wereldtitel. Ondanks de diskwalificatie van Van den Broek is de sfeer uitstekend in het Nederlandse kamp. Er lopen momenteel nog een aantal protesten tegen menners, die van de aangeduide marathonroute zouden zijn afgeweken. Mocht dit protest worden toegekend, dan zal dit positieve gevolgen hebben voor de klassering van een aantal Nederlandse deelnemers. Wij zullen u hiervan via Hoefnet op de hoogte houden. Bron: KNHS/CVT

Stand individueel klassement na de dressuur en de marathon:
1. Cecilia Qvarnstrom (Swe) 113,14

2. Paul Sidwell (Gbr) 116,64

3. David Matthews (Gbr) 117,50
8. Frank van der Vegt (Ned) 123,16
20. Henk Radstake (Ned) 132,60
26. Yvonne de Ruyter (Ned) 135,34

- Jan van den Broek (Ned) EL

Stand landenklassement na de dressuur en de marathon:
1. Zweden 233,98

2. Groot Brittannië 238,95

3. Duitsland 250,24
9. Nederland 267,94
NB: door de protesten zijn er nog geen complete/officiële uitslagen beschikbaar!