Stichting Natuur en Milieu

Volkswagengroep scoort slecht met zuinige autos

24 september 2006 - Stichting Natuur en Milieu geeft voor het eerst koopadviezen bij de aanschaf van autos. De milieuorganisatie heeft samen met Ecofys voor vier autoklassen een overzichtelijke Top10 gemaakt van zuinige en een van onzuinige autos. Het consumentenvoordeel kan oplopen tot 1470 euro. De Volkswagengroep scoort slecht in de TOP10 van zuinige en klimaatvriendelijke autos.

Natuur en Milieu roept mensen die een nieuwe auto kopen op om een Top10 auto te kopen. Er zijn namelijk grote verschillen in het brandstofverbruik en in de uitstoot van CO tussen autos in ver-gelijkbare klassen. Zo bespaart een automobilist die in de categorie grote middenklassers de zuini-ge Opel Vectra-C verkiest boven de onzuinige Audi RS4 FSI Quattro jaarlijks 1470 euro aan de pomp. Door deze keuze halveert zijn CO uitstoot. Ruilt hij in de categorie middenklassers een Chevrolet Tacuma MPV in voor een Toyota Prius dan scheelt dat 1350 euro aan benzinekosten en 60 procent CO
-uitstoot.

Wanneer alle Nederlandse automobilisten voor een Top10-auto kiezen bespaart dat zoveel energie dat Nederland daar 850.000 woningen (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bij elkaar) een jaar lang van kan verwarmen. De uitstoot van CO daalt met 2 miljoen ton per jaar.

Verschillen tussen autoconcerns
Opvallend zijn de grote verschillen tussen de autoconcerns. De Volkswagengroep scoort slecht met 11 modellen in de lijst van onzuinigste autos. PSA/Peugeot Citroën en het Toyotaconcern daaren-tegen scoren relatief goed met respectievelijk 8 en 6 Top10-modellen en beide slechts 1 model in de onzuinigste lijsten.

Gebroken beloftes
Uit de gegevens blijkt dat de Europese auto-industrie hun beloftes niet nakomt. De industrie heeft de Europese Commissie toegezegd dat in 2008 de gemiddelde CO -uitstoot van hun nieuwe autos vermindert tot 140 gram CO per kilometer. De gemiddelde CO -uitstoot van de Top10-autos -de absolute kopgroep van zuinige autos- haalt deze norm maar net. De gemiddelde CO -uitstoot ligt bij de meeste klassen echter ver bóven deze norm en het zal de auto-industrie dus nooit lukken om deze norm in 2008 voor het gehele wagenpark te halen. De Europese Commissie toonde zich recent ontevreden en maande de autofabrikanten meer hun best te doen. Volgens Natuur en Milieu werken vrijwillige afspraken met de industrie onvoldoende en moet de EU met wettelijke normen zorgen dat autos steeds zuiniger en schoner worden.

De zuinigste en onzuinigste autos zijn te vinden op www.top10.hier.nu. De TOP10-website is een initiatief van Stichting Natuur en Milieu. Ecofys draagt zorg voor de onafhankelijke vergelijking van apparaten en het beheer van de website. Top10 is onderdeel van de Hier-campagne, waarin 40 maatschappelijke organisaties samenwerken aan de oplossing van het klimaatprobleem.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting Natuur en Milieu, Michel Jehae, 06-14487427.

Publicatiedatum: 22-09-2006