Socialistische Partij

Gesleep met asbestschip Otapan lijkt voorbij

23-09-2006 * Het asbestschip Otapan is vanuit de Middellandse Zee op weg terug naar Nederland, heeft het ministerie van VROM bevestigd. Het schip keert terug vanwege de veiligheidssituatie en risico's voor het milieu. SP-Kamerlid Krista van Velzen pleitte gisteren nog voor terugkeer om zo een einde te maken aan het gesleep.

Van Velzen vraagt staatssecretaris Van Geel te regelen dat het schip meteen in de juiste haven terecht komt en al voor aankomst te regelen dat het op verantwoorde wijze van het asbest kan worden ontdaan. "Het is goed dat Van Geel dit schip niet langer rond laat dobberen met het risico dat de eigenaar het laat afzinken of naar een mens- en milieuonvriendelijk sloopstrand in India of Pakistan laat slepen. Het is wel van het grootste belang dat hij nu niet opnieuw Amsterdam of een ander Nederlandse havenstad met de misère opscheept. Voor dat dit schip Nederland binnen vaart moeten er afspraken liggen over de sanering van het schip."

Verantwoordelijk wethouder Asscher heeft na aandringen van de Amsterdamse SP-fractie beloofd het asbestschip pas in Amsterdam toe te laten als er duidelijke afspraken over de sloop en asbestsanering van het schip zijn.

Het nog niet bekend of het asbest in Nederland uit het schip wordt verwijderd. De Otapan bevindt zich nu in de buurt van Griekenland. Over een maand wordt het weer op de Middellandse Zee slechter en dat brengt risico's met zich mee.

Wie het schoonmaken van het Turkse schip gaat betalen, is nog niet bekend. Van Velzen vindt dat het ministerie van VROM niet moet wachten met saneren tot duidelijk is wie de kosten op zich neemt. Wel vindt zij dat de staat de kosten op de vervuiler moet verhalen.

Het schip lag sinds 1999 aan de ketting in de Amsterdamse haven en vertrok eind juli met 54 ton asbest naar Turkije om daar gesloopt te worden. Volgens de papieren zou er circa duizend kilo asbest aan boord zijn. Het schip mocht daarom de Turkse wateren niet in. Ook het Griekse eiland Lesbos en Malta weigerden het schip. Staatssecretaris Van Geel heeft erkend dat Nederland een grote verantwoordelijkheid heeft in de afhandeling van de kwestie, iets wat de SP al lange tijd betoogt.