Expositie 'Dutch light sailing east' in Shanghai

MARITIEME NEDERLANDSE KUNSTENAARS EXPOSEREN IN SHANGHAI



MIDDELBURG, 20060817 -- China en Nederland kennen elkaar van de honderden liters thee die we drinken en onze regelmatige gang naar de afhaalchinees. Maar er is meer. Er is een maritieme link tussen China en Nederland die je eigenlijk nergens anders op de wereld vindt. De bouw van traditionele Chinese jonken had veel weg van traditionele Nederlandse platbodems o.a. de zijzwaarden. Wie dat als eerste bedacht heeft, is niet bekend!


GalleryMaritime Middelburg, bekend als ambassadeur voor eigentijdse maritieme kunst, ontving de uitnodiging van het C.Y.Tung Maritime Museum Shanghai om voor en met hen een expositie in te richten. Een delegatie van het Museum bezocht GalleryMaritime in Middelburg. Van 16 kunstenaars vertrekt binnenkort het werk richtng China te weten: Paul Kerrebijn; Geer Huybers, Ronny Moortgat; Christina della Giustina, Nadia Gyr, Edith Madou; Rijk Grisel; Els Burgers; Leendert van der Pool; Jack Vreeke; Peter de Rijcke; Ludo van Well; Hennie de Boer; Marion Kieft; Leontien Hooij en Andrea Kraft. Hun inbreng is schilderijen, objecten, beeldhouwwerk, keramiek en digitale kunst. In China staat de aankondiging op www.thestudioexperience.net

OFFICIEEL OPENINGSGALA VOOR DUTCH MARITIME ART.
Op 23 september a.s. opent de Deputy Consul Generaal Leo Linscheer officieel de expositie 'Dutch Light Sailing East' in het C.Y.Tung Maritime Museum, 1954 Hua Shan Road in Shanghai. En, als het gaat zoals het gepland is komen de twee cineasten Pieter-Rim en Maarten de Kroon van de met - Het Gouden Beeld 2005 - bekroonde film 'Holland's Licht' tijdens de opening een deel van hun film tonen. Beeldend kunstenaar Geer Huybers werd zo geïnspireerd dat hij in drie grote olieverfschilderijen, analoog aan de film, het Hollands Licht vereeuwigde. Voor het openingsgala gaan speciale invitaties uit naar Nederlandse en Chinese, havenbedrijven, directies en eigenaren van maritieme bedrijven. Er wordt grote belangstelling verwacht, ook voor de workshops. En, er wordt veel belangstelling verwacht van de pers. Als vertegenwoordigend voor de kunstenaars is GalleryMaritime aanwezig bij de opening.

WORKSHOPS EN LEZINGEN
Het C.Y.Tung Museum is gezeteld op de campus van het Jao Tao University en heeft ook educatieve kunstactiviteiten. Het creatieve paar, Ludo van Well en Dimp Nelemans, van GalleryMaritime zullen enkele workshops verzorgen voor; kunstverzamelaars, studenten, conservators musea, kunstrecensenten, kinderen en media etc.
Tegelijk met de Nederlandse inzending exposeert een groep Chinese maritieme kunstenaars. Het aardige in deze ontmoeting tussen Oost en West is dat werkstijlen en kleurschakeringen soms subtiele overeenkomsten vertonen terwijl het Chinese handschrift het verschil aanschouwelijk maakt. Middels een terugkomexpositie wil GalleryMaritime het Nederlandse publiek kennis laten maken met de overeenkomsten en verschillen tussen Chinese en Nederlandse maritieme kunst. Direct na hun terugkomst uit China zal GalleryMaritime een meeting organiseren waarin deelnemers en belanghebbenden een terugkoppeling krijgen over de bevindingen en concrete acties zullen worden besproken en vastgelegd m.b.t. de terugkom expositie East-meets-West die voorlopig gepland staat op november/december 2007.