Ingezonden persbericht


Persbericht #2 - 16 augustus 2006

Programma Iraans Film Festival online!

Het programma van de eerste editie van het Iraans Film Festival, dat op zondag 24 september 2006 plaatsvindt in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht, is bekend. Het complete programma staat op www.iraansfilmfestival.nl. De rijke culturele geschiedenis en de levendige jongerencultuur van Iran komen aan bod in een gevarieerd programma van recente speelfilms, documentaires, korte (experimentele) films, een lezing, een foto-expositie en live muziek.

Filmprogramma

Op het programma staan twee speelfilms, een kinderfilm, twee documentaires en korte films van Iraanse studenten. De hoofdfilm van het festival is de speelfilm Tehran, 7:00 AM van Amir Shahab Razavian, waarin hij op een menselijke, scherp observerende en humoristisch wijze een portret schetst van de Iraanse wereldstad. Na de vertoning volgt een nagesprek met de regisseur. De tweede speelfilm die vertoond wordt is 20 Fingers van Mania Akbari. De film is een frisse, dynamische en revolutionaire zedenschets met verhalen uit het Iraanse familieleven over afhankelijkheid, macht, conflict en de relatie tussen man en vrouw. De kinderfilm Children of heaven (Majid Majidi) vertelt het verhaal van de 9-jarige Ali die voor zijn jongere zusje nieuwe schoenen probeert te winnen tijdens een hardloopwedstrijd. De twee documentaires die vertoond worden zijn Nose, Iranian Style van Mehrdad Oskouei over de trend onder jonge stedelingen om neuscorrigerende operaties te ondergaan, en A Brief Peace van Ata Hayati over het vieren van leven en dood in Iran. In twee verzamelprogramma's presenteren drie Iraanse filmstudenten een compilatie van hun animatiefilms en presenteert Mostafa Heravi (Rietveld Academie) zijn werk.

Overige activiteiten

Na de opening zal de Iraanse filmkenner Sharog Heshmat Manesh een inleiding geven over de Iraanse filmgeschiedenis. Fotografe en publiciste Yvonne van der Bijl presenteert haar digitale foto-expositie People of Iran. Tevens staat er traditionele Iraanse muziek onder leiding van Jan Pieter van der Giessen van Nava Music op het programma en DJ Ishstar zal Oriëntaalse lounge muziek draaien begeleid door een VJ show.

Voor het uitgebreide programmaoverzicht zie: www.iraansfilmfestival.nl

Iraans Film Festival

Zondag 24 september, 12.00 uut tot middernacht

Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht

Reserveren: 030-2320450

Het Iraans Film Festival komt tot stand met dank aan het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Fentener van Vlissingen Fonds, K.F. Hein Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Carel Nengerman Fonds, Gemeente Utrecht, VSB Fonds, Hubert Bals Fonds en Lilian Perzische Tapijten (Zaandam).

Einde persbericht