Ingezonden persbericht


Struinen in de Nijmeegse Stadswaard

Wat kun je gedurende een jaar allemaal vinden als je gaat struinen en jutten in een klein natuurgebied dichtbij de stad? Het resultaat is een ongelofelijke hoeveelheid natuurvondsten, die worden tentoongesteld in het Natuurmuseum Nijmegen. Struinen in de Stadswaard is een uniek project over de Nijmeegse Stadswaard. Het hele gebied zal ondersteboven worden gekeerd. De Stadswaard is het gebied tussen Nijmegen en de voormalige steenfabriek de Vlietberg. Van landbouwgebied wordt het nu een natuurgebied begraasd door wilde koeien en paarden. De tentoonstelling Struinen in de Stadswaard is van 24 september 2006 tot en met 18 maart 2007 te zien in het Natuurmuseum Nijmegen.

Jacco Steendam, museummedewerker en maker van de tentoonstelling, is al een paar maanden bijna dagelijks in de Stadswaard op zoek naar natuurspullen. Ook van anderen krijgt het museum foto's en vondsten aangeleverd. Vijfhonderd glazen potten worden gevuld met vondsten, zoals veren, schedels, zaden, poep, krabben, schelpen, stenen, padden-stoelen, knaagsels en eieren. In de expositie hangen meer dan 150 gedroogde planten. Op een fotowand zijn impressies van het gebied te zien. In een hut kun je filmpjes bekijken. Met de voorwerpen zijn allerlei spelletjes bedacht. Gedurende de tentoonstelling blijft het struinen doorgaan. Jacco is regelmatig in de expositie bezig; potten vullen, nieuwe foto's ophangen en filmpjes monteren. De tentoonstelling is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar. Op zondag 24 september start het project Struinen in de Stadswaard en kan iedereen een bijdrage leveren door middel van foto's of vondsten.

Voor de midden- en bovenbouw van de basisschool is een speciaal lesprogramma ontwikkeld. Zij struinen eerst door de tentoonstelling en vervolgens gaan ze naar de Stadswaard. Hier maken ze een landschapslijn: ze brengen van de dijk tot aan de rivier het landschap in kaart. Op school doen ze hiervan verslag.

Adres: Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zon- en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur. Entree: ¤ 3, - voor volwassenen en ¤ 1,50 50 voor kinderen en 65+. Kijk voor meer informatie op www.natuurmuseum.nl.