Ingezonden persbericht


Rondleiding Universiteitsbibliotheek Utrecht
Winnaar BNA Kubus 2005 en Rietveldprijs 2005

Zondag 24 september - 15.00 uur

In De Uithof is de nieuwe universiteitsbibliotheek van Wiel Arets Architect & Associates inmiddels al weer meer dan een jaar in gebruik. In deze zwart glazen doos lijken de twee gesloten, zwart betonnen boekendepots volgens de architect bijna te zweven als wolken. Ook van binnen is de bibliotheek grotendeels zwart, maar door de grote open ruimtes om de depots en het gebruik van heel lichtgrijze vloeren is het interieur toch verrassend licht en ruim. Het kleurenschema van zwart, wit en grijs wordt doorbroken door de opvallende informatie- en uitleenbalies, die met een rood soort rubber zijn bekleed.

Vanuit de leeszalen op de boekendepots heeft de bibliotheekbezoeker een prachtig uitzicht over De Uithof of op de esthetische daktuin met druivenranken. Op de glazen gevelpanelen is een close-up foto van wilgentenen van Kim Zwarts gezeefdrukt. De print fungeert, evenals de meedraaiende voorzetramen, als zonnewering. Op het beton is dezelfde print met rubberen mallen aangebracht, zodat er een diep reliëf is verkregen.

De bibliotheek is niet ontworpen als een stille plek waar boeken staan opgeslagen en kunnen worden geraadpleegd, maar juist als een ontmoetingsruimte voor bezoekers en studenten.

Onder leiding van architectuurgids Martin de Jong worden deze en allerlei andere, interessante onderdelen van dit gebouw bekeken en toegelicht. Andere bekende projecten van Wiel Arets (1955) zijn de Academie voor Kunst en Architectuur in Maastricht en de Appartemententoren op het KNSM-eiland in Amsterdam.

Aanvang: 15.00 uur
Vertrek: hal van de universiteitsbibliotheek, Heidelberglaan 3, De Uithof; stadsbus lijn 11 en 12. Duur: 1 uur.
Kosten: 5,00 euro per persoon; 4,25 euro U-pas, studenten, 65+, CJP en Vrienden van Aorta. Inschrijven en informatie: van tevoren reserveren is noodzakelijk. U kunt zich per e-mail opgeven via tours@aorta.nu, telefonisch via 030 2321686, of aan de balie. Bij onvoldoende deelnemers gaat de rondleiding niet door.

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, fax (030)2321390 Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur

Noot voor de redactie -