Ingezonden persbericht


LANCERING HET NIEUWE HUREN IN rOTTERDAM
Uitbreiding collectie Artotheek

De pilotfase is voorbij en nu gaat het echt van start: Het Nieuwe Huren. Vanaf 24 september 2006 wordt de collectie van de Artotheek in het Centrum Beeldende Kunst bestaande uit foto's, schilderijen, tekeningen en objecten uitgebreid met experimentele kunst, zoals muurschilderingen, installaties en performances.

Op 24 september wordt om 14.00 uur wordt Het Nieuwe Huren gelanceerd bij het Centrum Beeldende Kunst aan de Nieuwe Binnenweg 75. Aansluitend begint om 15.00 uur de maandelijkse talkshow High Tea & Talk waarin Esther Didden, de initiator van Het Nieuwe Huren, een van de gastsprekers is.

Videokunst, installaties, work in progress: het is kunst die al decennia bestaat, maar alleen in musea en kunstinstellingen. Tot nu. De Artotheek lanceert nu Het Nieuwe Huren, geïnitieerd door kunstenaar Esther Didden. Een wereldwijde primeur. Al jaren biedt de Artotheek de mogelijkheid aan bedrijven en particulieren om kunst te lenen. Het Nieuwe Huren doet dat ook, maar, het gaat nu om experimentele kunst in de woonomgeving.

Tijdens de pilotfase zijn kunstenaars uitgenodigd om interactieve kunst te ontwikkelen speciaal voor mensen thuis. Toen zijn er leners gezocht die het leuk vonden om niet zo zeer een kunstwerk als wel een kunstproject in huis te halen, inclusief een kunstenaar en diens manier van communiceren en denken. Voor beiden partijen een avontuur.

Uiteindelijk zijn er vier kunstwerken geschikt bevonden voor in de collectie van Het Nieuwe Huren waaronder:

Natasja Kensmil die een muurtekening maakte in een eenpersoonshuishouden en vervolgens een studentenhuis. Peter Westenberg maakte Goed Jaar / Slecht Jaar, een kalender waar huurders op bijhouden wat er goed en slecht was aan hun dag. Na dat jaar worden de kalenders gebundeld tot een persoonlijke scheurkalender zodat je kunt terugkijken op de ervaringen van een jaar eerder. Bovendien bedacht Lizan Freijsen Een lekkage op bestelling. De 'lekkage' is een behang dat bestaat uit foto's van vochtvlekken. Martina Florians ontwikkelde De extra tafel. Deze mobiele aanzettafel is een verlenging van de keuken en het is een geurlaboratorium.

Een fotoserie van de pilot staat op www.hetnieuwehuren.com en op www.cbk.rotterdam.nl