FNV KIEM

Ontmoeting en dialoog centraal tijdens het Ramadan Festival 2006 Het Ramadan Festival wordt georganiseerd om het jaarlijkse feest van de 1 miljoen moslims in Nederland te gebruiken om Nederlanders met verschillende religieuze en culturele achtergronden meer met elkaar en elkaars gebruiken in contact te brengen. Autochtonen en allochtonen, christenen, joden, moslims, gelovigen en ongelovigen organiseren gezamenlijk tientallen activiteiten.

Van 24 september tot en met 24 oktober vindt dit jaar de Ramadan plaats. In Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Amersfoort, Zaandam en andere steden in Nederland worden tijdens deze speciale maand verschillende activiteiten georganiseerd die mensen van diverse achtergronden dichter bij elkaar brengen. De organisatie wil de positieve aspecten van de diverse Nederlandse samenleving belichten en het belang van de ontmoeting en dialoog benadrukken. De doelstelling is dan ook het vergroten van de saamhorigheid tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Zo kun je kennismaken met de moslimfamilie bij jou in de buurt tijdens een van de vele hospitality diners die georganiseerd worden. Samen met de familie en andere buurtbewoners geniet je van een speciale iftarmaaltijd om het vasten te verbreken en krijg je de kans om je buren beter te leren kennen.

Ook kun je naar één van de 75 lezingen gaan. De onderwerpen lopen uiteen: van omgekeerde inburgering, ontwikkelingssamenwerking, islam en seksualiteit tot media en identiteit, islam en architectuur en de Nederlandse samenleving over 15 jaar.

Voor jongeren is er de Ramadan Jongerendag. Tijdens dit project bedenken jongeren een toekomstscenario voor Nederland. Gebaseerd op de scenarios maken de jongeren filmpjes. Een vakkundige jury beoordeelt de filmpjes. De makers van het beste filmpje ontvangen een prijs tijdens het afsluitende feest.

De allerkleinsten worden in het zonnetje gezet tijdens het kids-suikerfeest. Vorig jaar gaf clown Bassie een speciaal optreden in het Pepsi Stage en smulden de kinderen van ijsjes en suikerspinnen. Ook dit jaar is er weer een speciale verrassing voor kinderen.

In samenwerking met het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en de Marokkaanse stad Fès wordt de Dutch Moroccan Culture Week georganiseerd. Het KIT wordt omgebouwd tot een traditionele Marokkaanse medina met een markt en restaurants en cafés. Bezoekers kunnen deelnemen aan workshops en lezingen of een concert van Marokkaanse musici bijwonen.

Naast alle bovenstaande activiteiten worden er ook nog iftars, Ramadan Nights (loungeavonden), een fototentoonstelling en vele andere evenementen georganiseerd. Al met al is er dus voor ieder wat wils tijdens het Ramadan Festival 2006! Wil je meer informatie over het Ramadan Festival, kijk dan op www.ramadanfestival.nl, stuur een e-mail naar info@ramadanfestival.nl of bel 020-4084959.
---