Zondag 24 sept: start actieweek Penalty against Poverty

Oxfam novib

http://www.novib.nl/

Den Haag, 20 september 2006 - Voetballen is meer dan alleen ontspanning. Sport zorgt voor discipline en sociale ontwikkeling. En het draagt bij aan armoedebestrijding. De komende week vraagt Oxfam Novib aandacht voor een succesvolle aanpak van haar partnerorganisatie Acapes voor armoedebestrijding in Senegal. Acapes gebruikt sport als onderdeel van haar onderwijsprogramma, en met succes. Van 24 tot en met 29 september is een team van getalenteerde Senegalese voetballers in Nederland. Onder het thema Penalty against Poverty wordt er stevig gevoetbald én de schouders gezet onder armoedebestrijding!

Het West-Afrikaanse Senegal behoort tot de armste landen van de wereld. Veel kinderen maken de lagere school niet af en armoede is dan hun lot. Oxfam Novibs partnerorganisatie Acapes springt in de bres voor deze voortijdige schoolverlaters. Acapes geeft hen een veelal laatste kans op onderwijs en met succes. Per jaar volgen 30.000 jongeren onderwijs en behalen 6.000 een diploma. Sport is een belangrijke factor in dit succes. Door deze lessen leren de kinderen samen te werken, verantwoordelijkheid te dragen voor elkaar in een team en krijgen ze zelfvertrouwen. Zo komt een rechtvaardige wereld zonder armoede een stukje dichterbij.

De Nationale Postcode Loterij is sinds 1990 partner van Oxfam Novib. Uit de Extra Trekking van 2004 heeft de Postcode Loterij een bijdrage van 1,9 miljoen euro ter beschikking gesteld aan Oxfam Novib, voor de bouw van 12 nieuwe onderwijscentra in Senegal. Hieraan wordt inmiddels hard gewerkt. Met deze bijdrage onderstreept de Postcode Loterij het belang van directe hulp en onderwijs voor de jongeren in Senegal.

Op zondag 24 september begint de actieweek Penalty against Poverty met een feestelijke aftrap door Stanley Menzo (oud-keeper Ajax) in Amsterdam. Tijdens de week zullen de Senegalese voetballers een aantal wedstrijden gaan spelen, met als hoogtepunt de wedstrijd tegen een jeugdteam van Ajax op donderdag de 28e. Hieronder een korte opsomming van de activiteiten in de Penalty against Poverty-actieweek:

Zondag 24 september: Feestelijke aftrap van de actieweek met Stanley Menzo en een Senegalese band, terrein Westergasfabriek Amsterdam, 13.15 uur. 14) Maandag 25 september: bezoek wedstrijd 2e Feyenoord-2e Ajax in de Kuip, Rotterdam. 15) Dinsdag 26 september: Expertmeeting met als hoofdvraag 'is sport dé manier om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan?' Sporthallen Zuid, Amsterdam, 13.00-17.00 uur. 16) Woensdag 27 september: Voetbaltrainingen en oefenwedstrijd tegen Roda in Amstelveen. Donderdag 28 september: In de ochtend een training John vd Brom, hoofd jeugdopleiding Ajax. Vanaf 15.30 het hoogtepunt van de week: de wedstrijd Acapes Senegal tegen het jeugdteam van Ajax Amsterdam, op sportcomplex De Toekomst naast De Arena, met Gaston Starreveld, (ambassadeur van de Nationale Postcode Loterij, als speciale sportverslaggever van de middag) en Jan Douwe Kroeske als speciale gast.

U bent van harte welkom bij de activiteiten van deze actie.


Noot voor de redactie -