Feestelijke Opening Ramadan Festival 2006 op 24 september

Ramadan festival

Op 24 september aanstaande om 17:30 uur openen Minister Nicolaï en Burgemeester Cohen in Amsterdam en Minister Van der Hoeven in Rotterdam het Ramadan Festival 2006 dat voor de tweede keer in de geschiedenis in Nederland plaatsvindt.

Het Ramadan Festival wordt dit jaar simultaan geopend in Amsterdam en in Rotterdam. Het uitgangspunt voor het openingsfeest is het thema Vrede. Er wordt een dialoog gevoerd over Vrede en er zijn videoboodschappen van bekende Nederlanders te horen en zien.

Tijdens de opening van het Ramadan Festival staan contacten en specifiek de binding tussen moslims en niet-moslims centraal. Niet alleen door moslims, maar ook vanuit christelijke, hindoeïstische, joodse en humanistische invalshoek zal door diverse prominente en niet-prominente vertegenwoordigers een bijdrage worden geleverd. Na de officiële opening is er gelegenheid voor de aanwezigen om gezamenlijk van een maaltijd te genieten en met elkaar een gesprek aan te gaan.

Van 24 september tot en met 24 oktober vindt dit jaar de ramadan plaats. In Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den-Haag, Haarlem, Maastricht, Oss, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zaanstad en andere steden in Nederland vinden tijdens deze speciale maand allerlei activiteiten plaats met het doel Nederlanders met verschillende religieuze en culturele achtergronden dichter bij elkaar te brengen en hun saamhorigheidsgevoel te vergroten.

Tijdens het Ramadan Festival komen themas als burgerschap, cultuur, emancipatie, kunst en de rol van religie en media in Nederland aan de orde.
Ook is er voor jongeren een Ramadan Jongerendag en zijn er Hospitality Diners waar niet-moslims bij een moslimfamilie kunnen gaan eten, lezingen, Iftars, Ramadan Nights (loungeavonden), en worden de kleintjes in het zonnetje gezet tijdens het Kids Suikerfeest.
Tijdens het Amsterdam Fèstival kan men zich in het Tropentheater op een traditionele Marokkaanse medina wanen met een markt, restaurants en cafés. Bezoekers kunnen deelnemen aan workshops en lezingen of een concert van Marokkaanse musici bijwonen.

Actuele informatie over alle activiteiten die plaatsvinden in het kader van het Ramadan Festival en overige informatie zijn te vinden op www.ramadanfestival.nl Ook kan men zich hier opgeven voor diverse activiteiten of zich aanmelden als vrijwilliger.