Ramadan Festival 2006 van start

Mex-it

Openingen op 24 september
Met de openingen op 24 september aanstaande in Amsterdam en Rotterdam wordt de aftrap gegeven voor alweer het tweede Ramadan Festival in Nederland. Om 17:30 uur openen Minister Nicolaï (minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) en Burgemeester Cohen in Amsterdam en Minister Van der Hoeven (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in Rotterdam het Ramadan Festival 2006.

Er is gedurende een uur een live videoverbinding tussen de beide steden, zodat de aanwezigen in Amsterdam de sfeer kunnen proeven van de opening in Rotterdam en het publiek in Rotterdam ook kan genieten van de gebeurtenissen tijdens de opening in Amsterdam.

Lezing op 26 september
Op 26 september vindt in Felix Meritis in Amsterdam een lezing plaats: Samen Leven: Joden en Marokkanen in Nederland.

De bijeenkomst is de vierde in de debattenserie Islam and Christianity. Islam & Christianity bestaat uit vier debatten welke gaan over een actueel onderwerp met betrekking tot de spanningen tussen verschillende groepen in de samenleving. Het doel is het tegengaan van uitsluiting en discriminatie en het bevorderen van de dialoog.

Tegelijkertijd is de bijeenkomst de eerste in een serie van zes die door het Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam (JMNA) georganiseerd wordt. Het netwerk heeft eerder van zich laten horen middels gezamenlijke verklaringen in de pers. Het is er van overtuigd dat een nadere kennismaking, het leren kennen van elkaars cultuur en een onderlinge dialoog, tot beter begrip kunnen leiden en vooroordelen kunnen wegnemen. Het doel van het netwerk is dan ook hieraan een bijdrage te leveren. De data van Rosj Hasjana (Joods nieuwjaar op 23 september) en Ramadan (begint waarschijnlijk 24 september) worden als gelegenheid aangegrepen om de bijeenkomstenserie van start te laten gaan.

Islam & Christianity en JMNA organiseren, vanuit hun gedeelde doelstellingen en onder de vlag van het Ramadan Festival 2006, de bijeenkomst Samen Leven: Joden en Marokkanen in Nederland. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Chrisje Aardening,
020-486 9000 of caardening@mex-it.com.
Voor meer informatie: www.ramadanfestival.nl
Lezing op 29 september
Op 29 september is in Podium Mozaïek in Amsterdam een lezing met als thema: Islam en seksualiteit.

Over seksualiteit spreken is bij moslims vaak taboe; het is 'hsuma', schaamte. Dit terwijl het een onderwerp is dat bij (moslim) jongeren leeft. Aan de hand van stellingen als videoclips bepalen hoe jongeren over seks denken of de paus is heiliger dan een condoom spreken jongeren met deskundigen over seksualiteit.
Voor de bijeenkomst zijn een aantal gastsprekers uitgenodigd. Zo zal Abdulwahid van Bommel, auteur van het boek Islam, liefde en seksualiteit, in zijn lezing in gaan op de vraag - Wat zegt de Koran over seksualiteit? Hiernaast komen twee gasten uit het buitenland vertellen over initiatieven op het gebied van voorlichting over soas, hiv en aids. De heer Lhaj Mohammed Ben Lakbir, hoogleraar Universiteit van Rabat, is verantwoordelijk voor voorlichtingsprojecten gericht op imams in Marokko op het gebied van soas, hiv en aids. Mevrouw Farahneez Hassiem werkt vanuit de organisatie Positive Muslims in Zuid-Afrika aan voorlichting over hiv en aids vanuit een progressief Islamitisch perspectief.
Voor meer informatie: www.ramadanfestival.nl

Lezing op 30 september
Op 29 september is in het Maritiem Museum Rotterdam een lezing met als thema: Is er wel één waarheid?
Dagelijks worden wij geconfronteerd met berichtgeving uit de media over talloze onderwerpen. Deze berichtgeving bepaalt voor een groot deel hoe wij denken over verschillende onderwerpen en de standpunten die wij innemen. In de bijeenkomst Is er wel een waarheid? wordt ingegaan op de rol van de media en de invloed van de media op beeld- en opinievorming. Dit wordt niet een standaarddebat. De kennis van de aanwezigen wordt getest. Wat weten wij en wat denken wij te weten? Op welke informatie baseren wij onze mening en welke invloed heeft dit op onze vorming?
Joris Luyendijk verzorgt de aftrap van de bijeenkomst. In een korte inleiding gaat hij in op de werkwijze van journalisten en voor welke dilemmas journalisten komen te staan. Hij licht dit toe aan de hand van zijn ervaringen als correspondent in het Midden-Oosten. De lezing is een aanvulling op zijn onlangs verschenen boek: Het zijn net mensen. Na de lezing leidt Mohammed Benzakour een debat tussen Joris Luyendijk, John Leerdam (PvdA Tweedekamerlid) en Lútsen Kooistra (eindredacteur Fries Dagblad). Joris Luyendijk signeert en verkoopt zijn boeken na afloop van het debat. Voorafgaand en na afloop van de bijeenkomst bestaat de mogelijkheid om de tentoonstelling -Varen naar Mekka- in het Maritiem Museum gratis te bezichtigen.
Voor meer informatie: www.maritiemmuseum.nl of www.ramadanfestival.nl