Vrije Universiteit Amsterdam

Veel belangstelling voor eerste terugkomdag kinder IC

Zondag 24 september bezoeken 300 mensen de eerste terugkomdag voor kinder IC patiënten en hun familieleden, die VU medisch centrum organiseert in samenwerking met Juniorkamer JCI Amstelland. Het is voor het eerst dat in Nederland een terugkomdag voor deze groep patiënten plaatsvindt. In het Amsterdamse Bos vindt voor de kinderen een activiteitenprogramma plaats met vlotten bouwen en kindertheater, terwijl de ouders een wandeling door het bos maken. Het doel is enerzijds het aanbieden van een gezellige dag aan de (oud) patiëntjes en hun familie en anderzijds het bieden van de mogelijkheid aan de ouders om met elkaar en met medewerkers van de kinder IC in contact te komen. Juniorkamer JCI Amstelland heeft de financiering van de dag en een deel van de organisatie op zich genomen.

Kinderintensivist Frans Plötz heeft het initiatief genomen tot deze dag uit het besef dat opname van een kind op een IC afdeling een zware impact heeft op de patiënt én op de rest van het gezin. Hij heeft alle ouders van kinderen die in 2005 opgenomen zijn geweest, aangeschreven met de vraag of er behoefte is aan een terugkomdag en ontving een grote hoeveelheid enthousiaste reacties. Hieruit kun je de conclusie trekken dat de behoefte er in ieder geval is, aldus Plötz.

Voor deze eerste terugkomdag zijn alle patiëntjes en hun gezin uitgenodigd die in 2005 op de IC hebben gelegen, ongeacht hun ligduur of hun aandoening, met uitzondering van de patiëntjes die zijn overleden. Voor de familie van deze laatste groep bestaat een speciale nazorgprocedure. Op grond van de grote belangstelling wil Plötz nader gaan inventariseren of er een bepaalde lijn te ontdekken valt in de aanmeldingen en waar ouders en kinderen precies behoefte aan hebben. Op basis van de bevindingen wordt de terugkomdag mogelijk structureel georganiseerd.