Nederlandse Islamitische Omroep

22 september 2006

Onderwerpen Nioscoop
24 september 2006, 13.30 tot 14.00 uur, Ned 2

Ramadan
Dit weekend begint de jaarlijkse islamitische maand Ramadan. Wat betekent deze maand voor moslims? Uitleg van imam Noorani.


----------
Verder in Nioscoop:

De betekenis van het vrijdaggebed
De joden hebben de zaterdag, de christenen de zondag. Maar voor moslims heeft de vrijdag een bijzondere betekenis. Op vrijdag gaat de imam voor in het gebed. Ook vinden op die dag in moskeeën overal ter wereld de wekelijkse preken plaats. Meer over het vrijdaggebed en wat erbij komt kijken in Nioscoop.

Joden in Marokko
Marokko is een van de landen waar de joden eeuwenlang in vrede met moslims leefden. De aanwezigheid van het Jodendom in Marokko dateert van voor de islam en nog steeds bekleden de Marokkaanse joden belangrijke politieke en maatschappelijke functies. Zij zien zichzelf als Marokkanen. Journaliste en onderzoeker Heidi Verdonck deed onderzoek naar de verhoudingen tussen joden en moslims in Marokko. Nioscoop had een gesprek met haar.

Imamopleiding InHolland
Met ingang van dit studiejaar is het bij hogeschool InHolland in Amsterdam mogelijk om een imamopleiding te volgen. Na een langdurige voorbereiding is deze maand de opleiding van start gegaan. Nioscoop mocht als eerste een kijkje nemen achter de schermen van de Hogeschool. Rashit Bal is een van de projectcoördinators van InHolland. Hij legt uit wat de imamopleiding inhoudt.

Nioscoop zondag van 13.33 tot 14.03 op Nederland 2.


----------

Onderwerpen NIO radio: De Horizon
23 september 2006, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5

Joris Luyendijk bij de Horizon

Voormalig Midden-Oosten correspondent Joris Luyendijk wilde na zijn periode als correspondent voor onder andere het NOS journaal en NRC Handelsblad een boek schrijven. Het werd Het zijn net mensen. Beelden uit het Midden-Oosten over de volgens hem onmogelijke taak om onder dictatoriale regimes journalistiek te bedrijven. NIO-radio sprak met hem over zijn boek en de relatie Hezbollah - Israël.

Islamobil

Een reportage over de Islamobil: een mobiel informatiecentrum over de islam. Vorige week zaterdag werd de Islamobil officieel geopend op een manifestatie in Amsterdam-Osdorp. De Islamobil is in feite een oplegger, omgetoverd tot moskee inclusief minaretten op het dak. Binnen is multimediaal, via beeldschermen en tekstborden, informatie te vinden over verschillende aspecten van de islam, zoals de vijf zuilen, het gebed en de betekenis van Ramadan.


----------
Op Radio 5 is de NIO elke dinsdag te beluisteren van 22.00 tot 23.00 uur met het programma "Het andere geluid". Elke zaterdag is de NIO te beluisteren van 19:30 tot 20:10 uur op Radio 5 met het programma "De Horizon".

Voor de redactie:
Nadere informatie bij de redactie van de NIO, te bereiken tijdens kantooruren via 035-6772727, of redactie@islamitischeomroep.nl Postbus 336, 1200AH Hilversum
Of kijk op de vernieuwde website: www.nioweb.nl