Datum: 20060924 Titel: Tegenbegroting SP: meer leraren, verpleegkundigen en agenten Arnold zegt: SP nieuws 'uit het land', index Titelbalk gaf: SP :: Nieuws :: Tegenbegroting 2007: SP kiest voor meer leraren, verpleegkundigen en agenten

Socialistische Partij

Tegenbegroting 2007: SP kiest voor meer leraren, verpleegkundigen en agenten

24-09-2006 * In de nieuwe tegenbegroting van de SP ligt de nadruk op investeringen in onderwijs, zorg, veiligheid en inkomensverbetering. Volgens de `Beter Nederland Voor Hetzelfde Geld Begroting' kan in 2007 fors meer geld worden uitgetrokken voor extra leraren, verpleegkundigen, wijkagenten, rechters en officieren van justitie. Er worden miljarden bespaard op de controlegekte in de zorg, exportsubsidies, de reïntegratie-industrie en legermaterieel.

SP-voorman Jan Marijnissen: "We hebben bewust vastgehouden aan hetzelfde begrotingsevenwicht als het kabinet om aan te tonen dat een betere begroting mogelijk is zonder een cent extra uit te geven. Waar het kabinet kiest voor lastenverlichting voor grote bedrijven, investeren wij in mensen die getroffen zijn door de bezuinigingen, in onderwijs, zorg en publieke dienstverlening. Nederland kan met deze begroting een stap zetten in de richting van een eerlijke samenleving met goede publieke voorzieningen."

De SP heeft 8,1 miljard aan besparingen ingeboekt op zaken als bureaucratische controles in de zorg, subsidies voor het bedrijfsleven, reïntegratiegelden, kruisraketten en infrastructurele projecten als de Tweede Maasvlakte. In de zorg kan ook geld bespaard worden door de prijzen van geneesmiddelen te laten dalen via aanscherping van de prijzenwet. Bij woningcorporaties wordt een miljard euro van de plank gehaald.

De huren worden bevroren in plaats van verhoogd via de huurliberalisering, de huurtoeslag gaat omhoog. De kinderbijslag wordt inkomensafhankelijk, mensen met een inkomen op het minimum krijgen 260 euro per jaar extra. Wie meer dan 100.000 euro per jaar verdient krijgt geen kinderbijslag meer. Er komt betaald ouderschapsverlof van 6 maanden en de 125 miljoen die het kabinet uittrekt voor kinderopvang wordt verdubbeld. De no claim in de zorg wordt afgeschaft waardoor de zorgpremies omlaag kunnen. Het wettelijk minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen worden met 1,25% extra en structureel verhoogd.

Met meer en goed gekwalificeerd personeel kan de kwaliteit van de zorg omhoog. Ook wordt geïnvesteerd in opleidingen en stages voor verpleegkundigen, versterking van de 1e lijnszorg, preventieve zorg en mantelzorg. Er gaat meer geld naar leermiddelen voor het basisonderwijs, kleinere klassen in het speciaal onderwijs, voor het VMBO en hoger onderwijs. Voor leraren worden de arbeidsvoorwaarden verbeterd. In het voortgezet onderwijs worden schoolboeken gratis ter beschikking gesteld. Er komen 1500 extra agenten op straat. Er worden meer rechters en officieren van justitie benoemd, ook om fraude en witteboordencriminaliteit aan te pakken. De verslechteringen in het gevangeniswezen en reclassering die de recidivecijfers doen exploderen worden teruggedraaid. Treinkaartjes worden goedkoper door de huur te verlagen die de NS moet betalen voor het spoor. Openbaar vervoer wordt gratis voor ouderen vanaf 65 jaar en voor jongeren onder de 12 jaar onder begeleiding. De SP investeert verder in cultuur, betere opvang voor asielzoekers, ontwikkelingshulp en duurzame landbouw en energie. Zie ook:
* De Beter Nederland Voor Hetzelfde Geld Begroting * SP verkiezingsprogramma: Een Beter Nederland Voor Hetzelfde Geld