Politie Groningen

Zondag 24 september 2006

Provincie Groningen, 24-09-2006

Groningen: jongeren ingerekend dankzij oplettende burgers

De politie heeft zaterdagavond vier jonge Stadjers aangehouden op verdenking van brandstichting. Twee oplettende burgers zagen de vier in een gebouw aan de Eckhartstraat rondstruinen. Dit pand is in aanbouw. Toen agenten ter plaatse kwamen, zetten de jongeren het op een lopen. Ze wisten in eerste instantie aan de achterkant van het gebouw te ontkomen. Agenten ontdekten een brand in het pand en alarmeerden de brandweer. Een van de jongeren kwam terug en voldeed aan het signalement dat de getuigen hadden opgegeven. De 16-jarige werd ingerekend. De drie anderen, een 13-jarige en een 14-jarige jongen en een 14-jarig meisje, werden aangetroffen op de Leegeweg. Zij voldeden ook aan het signalement dat de getuigen hadden doorgegeven. De brandweer wist de brand snel te blussen. De schade is aanzienlijk. De jongeren werden ingesloten en hun ouders werden in kennis gesteld. De politie stelt een nader onderzoek in en maakt proces-verbaal op.

Groningen: aanrijding door rokende bestuurster

Een 22-jarige fietsster uit Groningen is zaterdagmiddag op de Turfsingel gewond geraakt bij een aanrijding. Een 20-jarige automobiliste uit Haren reed achter haar. Zij trapte van schrik het gaspedaal in in plaats van de rem toen haar sigaret uit haar mond op haar broek viel. Zij reed de fietsster aan. De fietsster raakte gewond en is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

Groningen: automobiliste gewond door aanrijding

Een 20-jarige automobiliste uit Groningen is zaterdagmiddag op de kruising van de Lubeckweg met de Europaweg gewond geraakt. Een 42-jarige automobiliste uit Den Helder negeerde het rode verkeerslicht toen zij de kruising met de Europaweg overreed. Het slachtoffer had groen licht. De twee botsten waarbij de Groningse gewond raakte. Zij werd met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. Beide autos raakten flink beschadigd en werden afgesleept. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

In 2005 is het aantal ongevallen door het negeren van rood licht sterk gestegen. Vorig jaar zijn in de provincie Groningen 44% (van 43 naar 62) meer ongevallen door deze overtreding geregistreerd dan een jaar eerder. Het aantal overtredingen steeg met 3% tot bijna 13.400. Daarom controleert de politie op het negeren van het rode licht. Kijk voor meer informatie op www.rijmetjehart.nl.

Groningen: veelpleger probeert in te breken

Een 41-jarige veelpleger uit Groningen is zaterdagnacht op het Damsterdiep aangehouden voor poging diefstal met braak. Een getuige zag dat de man probeerde in te breken bij een bouwmarkt en schakelde de politie in. De verdachte werd aangetroffen. Hij probeerde nog te ontkomen, maar dat mislukte. Hij verzette zich, maar werd met gepast geweld ingerekend. Hij is ingesloten en overgedragen aan het veelplegersteam. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: politie onderzoekt inbraak

De politie onderzoekt een inbraak in een drogist aan de Siersteenlaan. De inbraak vond omstreeks 01.30 uur plaats. Een getuige zag de inbraak en zag twee personen weglopen. De daders zijn binnen gekomen door met tegels de voordeurruit in te slaan. Er werd een nog onbekende hoeveelheid sigaretten weggenomen.

Groningen: wildplassen leidt tot aanhouding

Een 18-jarige Stadjer is zaterdagnacht bij het Engelenpoortje aangehouden. Agenten zagen hem met twee vrienden een poging doen om te wildplassen. Hierop werden ze aangesproken en verwezen naar het openbaar toilet even verderop. Zijn twee vrienden gaven hieraan gehoor; de 18-jarige niet. Hij kwam bedreigend op de agenten aflopen. Hij werd meerdere malen gevorderd weg te gaan. Ook daaraan gaf hij geen gehoor. Op een gegeven moment pakte hij zijn riem, met een metalen gesp eraan, uit zijn broek en maakte een slaande beweging naar de agent. Hij kon onder de riem door duiken en de verdachte werd naar de grond gewerkt. Hij verzette zich hevig, maar werd met gepast geweld in de boeien geslagen. Hij werd ingesloten en de politie maakt proces-verbaal op.

Usquert: proces-verbaal voor afval verbranden

De politie maakt proces-verbaal op tegen een 65-jarige man uit Usquert voor het verbranden van afval. Hij verbrandde afval op zijn erf aan de Wadwerderweg. De brandweer was ook ter plaatse gekomen. De eigenaar werd verzocht het vuur te doven.

Leek: alcomobilist veroorzaakt aanrijding

Een 37-jarige automobilist uit Schoonebeek is zaterdagavond op de Auwemalaan aangehouden voor rijden onder invloed. Hij had een aanrijding gehad op de Auwemalaan. Hij raakte de macht over het stuur kwijt, waardoor hij gelanceerd werd over de rotonde heen. Daar kwam hij tot stilstand. Een boom en twee bebordingshekken werden vernield. Na de aanrijding reed hij door. Getuigen gingen er achteraan en hielden hem aan. Zij droegen hem over aan de politie. De man bleek onder invloed te zijn. Op het bureau werd 1,65 promille alcohol in zijn bloed vastgesteld. Hij was niet in het bezit van een rijbewijs. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Provincie: alcohol in het verkeer

De politie heeft zaterdagnacht op diverse locaties in Appingedam en Delfzijl een alcoholcontrole gehouden. In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland werden in totaal 283 automobilisten gecontroleerd. Een persoon werd aangehouden, maar bleek net onder de toegestane hoeveelheid te verkeren. In Uithuizen werd een 25-jarige automobilist uit Groningen aangehouden. Hij bleek 1,10 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Hij kreeg een rijverbod van vijf uren en na verhoor mocht hij het politiebureau weer verlaten. Op de Groenze Zoom in Ten Boer viel een 26-jarige man uit die plaats door de man. Hij bleek 1,05 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Ook hij kreeg een rijverbod van vijf uren. Tegen de mannen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Provincie: beginnend bestuurders raken rijbewijs kwijt

De politie heeft zaterdagnacht een 20-jarige automobilist uit Nieuwe Pekela aangehouden. Agenten reden op de A7 bij Scheemda in een onopvallende auto toen de man hen met hoge snelheid passeerde. Hierbij heeft hij zelfs 5 minuten lang 190 km/uur gereden. Na een achtervolging werd hij op de A.J. Romeynstraat langs de kant gezet. Zijn rijbewijs werd direct ingevorderd. Zin adem rook naar alcohol en een blaastest wees uit dat hij onder invloed was. Op het politiebureau bleek dat hij 1,2 promille alcohol in zijn bloed had.

In Marum werd het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige man uit De Wilp. Hij trok de aandacht van agenten toen hij met hoge snelheid door de straten van Marum reed. Op de Spoorstraat werd hij langs de kant van de weg gezet. Hij bleek 1,25 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Zijn rijbewijs werd ingevorderd, omdat hij beginnend bestuurder is.

Op de Oostelijke Rondweg in Veendam viel een 24-jarige automobilist uit Blijham door de mand. Bij controle bleek dat hij 1,4 promille alcohol in zijn bloed had. Ook hij is beginnend bestuurder. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De politie maakt tegen de drie bestuurders proces-verbaal op.

Veendam: politie onderzoekt mishandeling

De politie stelt een onderzoek in naar een mishandeling van vier personen. De mishandeling vond plaats op de Kerkstraat omstreeks 02.30 uur. De vier maakten onderdeel uit van een groepje van zeven personen. Zij fietsten ter hoogte van de Plus Markt langs drie jongens en een meisje. Een van de jongens maakte een opmerking richting de groep. Zonder aanleiding kwam een van hen met een riem op de groep aflopen en sloeg op hen in. Vier personen (twee 30-jarige mannen uit Veendam, een 27-jarige Stadjer en een 28-jarige vrouw uit Veendam) werden geraakt. De 28-jarige vrouw uit Veendam raakte gewond aan haar hoofd en werd door de GGD behandeld. Ze waren behoorlijk onder de indruk van het incident en zijn opgevangen op het politiebureau. De politie stelt een nader onderzoek in.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft zaterdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, Friesestraatweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1475, aantal overtredingen: 64, hoogst gemeten snelheid: 98 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Groningen, Beneluxweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1843, aantal overtredingen: 117, hoogst gemeten snelheid: 103 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Wildervank, Rijksweg N33: aantal geregistreerde voertuigen: 1645, aantal overtredingen: 12, hoogst gemeten snelheid: 117 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Scharmer, Hoofdweg: aantal geregistreerde voertuigen: 389, aantal overtredingen: 38, hoogst gemeten snelheid: 105 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Veendam, Provincialeweg N366: aantal geregistreerde voertuigen: 1469, aantal overtredingen: 26, hoogst gemeten snelheid: 137 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.