Politieberichten Eemland zuid, 14.45 uur

Utrecht, 24-09-2006

Scootercontrole

AMERSFOORT - De politie heeft vrijdag een grote scootercontrole gehouden in samenwerking met het scooterteam. Daarbij zijn in totaal 74 bekeuringen uitgeschreven voor diverse overtredingen.

s Middags werd in Liendert gecontroleerd op de Parelhoenstraat en de Paladijnenweg, s avonds vanaf het politiebureau aan de Van Asch van Wijckstraat. In totaal werden 114 bromfietsen gecontroleerd. Daarvan waren er 55 in orde. Bij 59 bromfietsen danwel hun bestuurders was op een of meer punten iets niet in orde.

Bekeuringen werden uitgeschreven voor onder meer te veel vermogen (21), geen bromfietscertificaat (14) of het niet kunnen tonen daarvan (1) of van een kentekenbewijs (1), onverzekerd rijden (4), geen helm dragen (5), ondeugdelijke remmen (10), gladden banden (5), te veel geluid (4) en ten onrechte een gele of oranje plaat hebben (2).

Rijden onder invloed

LEUSDEN - Een 63-jarige Leusdenaar is vrijdagmiddag aangehouden wegens rijden onder invloed. Een getuige belde omstreeks 17.00 uur naar de politie dat de man drionken in zijn auto was gestapt en was weggereden. De politie trof de man in zijn woning aan het Koolzaadland aan. Hij bleek inderdaad onder invloed van alcohol. De ademanalyse wees uit dat hij een alcoholgehalte had van 810 ug/l. Bovendien was zijn rijbewijs ongeldig verklaard. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Aanhoudingen na diefstal met geweld

AMERSFOORT De politie heeft op zaterdagmiddag 23 september twee jongens van 14 jaar oud uit Amersfoort en Hoogland aangehouden. Kort daarvoor hadden zij een mobiele telefoon gestolen op de Stradivariusstraat uit de tas van een 12-jarige jongen uit Amersfoort.

Omstreeks 15.30 uur reed het slachtoffer op zijn fiets door de Stradivariusstraat, toen hij door een groep van ongeveer zes jongens werd gedwongen te stoppen. Een van de jongens pakte zijn mobiel af en gaf hem bovendien een klap in het gezicht. Op basis van signalementen heeft de politie later twee verdachten thuis kunnen aanhouden. De jongens moesten mee naar bureau voor verhoor. De politie heeft de zaak nog in onderzoek.

Vrouw beroofd

AMERSFOORT Diezelfde middag werd ook een inwoonster van Amersfoort met geweld van haar mobiele telefoon beroofd. Rond 17.45 uur reed de 21-jarige vrouw op haar fiets over de Hooglandseweg. Zij werd door twee jongens gedwongen te stoppen. Zij moest haar mobiel afgeven. Toen zij dit weigerde en begon te schreeuwen, kreeg ze een aantal klappen.

De daders zagen er als volgt uit:

Dader één had een lichtgetinte huidskleur, smal postuur, 14 á 15 jaar oud, ongeveer 1.65 meter lang, droeg een pet en donkere kleding. Dader twee had ook een lichtgetinte huidskleur, een gezet postuur, van dezelfde leeftijd en lengte, kort donker stekeltjeshaar en droeg donkere kleding.

De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen met de politie van het district Eemland-zuid via het telefoonnummer 0900-8844.

Veelpleger aangehouden

AMERSFOORT Op zaterdagmiddag rond 14.30 uur heeft de politie een 42-jarige veelpleger betrapt op winkeldiefstal. Daarna is hij direct aangehouden.

De Amersfoortse veelpleger liep een winkel binnen aan de Sint Jorisstraat. Surveillerende agenten herkenden hem en zagen dat hij zijn tas volstopt met artikelen. Een aantal meters buiten de winkel hielden zij hem aan. De veelpleger moest mee naar het politiebureau waar hij is ingesloten.

Vernielertjes aangehouden

AMERSFOORT De politie heeft op zaterdagmiddag rond 14.215 uur twee jongens aangehouden die ruiten aan het vernielen waren op een bouwterrein aan de Weteringkade.

De 11-jarige jongens gooiden met stenen en een ijzeren staaf ruiten stuk van een woning op het bouwterrein. Een 49-jarige inwoner van Amersfoort zag dit gebeuren en hield de twee aan. Hij droeg de jongens over aan de politie. In overleg met hun ouders wordt gezocht naar een alternatieve straf.

Koffiedieven aangehouden

AMERSFOORT Op vrijdagmiddag rond 15.00 uur heeft de politie op de Flierbeeksingel twee verdachten van winkeldiefstal aangehouden. In hun auto werden bijna twintig zakken met koffiepads aangetroffen.

Een bedrijfsleider van een winkel aan de Leusderweg herkende het tweetal, een 30-jarige man en 40-jarige man uit Amersfoort, van een eerdere diefstal. Het voertuig en de koffie zijn in beslag genomen. De twee zijn ingesloten in het politiebureau in Amersfoort.

Aanhoudingen na beroving

AMERSFOORT Na een korte achtervolging heeft de politie op de Liendertseweg twee verdachten van een beroving aangehouden.

Rond 16.00 uur kreeg de politie de melding binnen dat een jongen een 17-jarige Amersfoorter - op een snorfiets was beroofd. Hierbij was hij van zijn snorfiets geduwd en in een wurggreep genomen. De twee verdachten gingen er vervolgens vandoor. Toegesnelde agenten die in de buurt bezig waren met een scootercontrole achtervolgen de twee met de auto, te voet en met de motor. De 20-jarige en 15-jarige verdachten uit Amersfoort werden kort daarop aangehouden. Zij zijn beiden meegenomen voor verhoor en ingesloten in het politiebureau.

Tasrovers aangehouden

AMERSFOORT Op vrijdagavond rond 23.00 uur heeft de politie ook al twee verdachten aangehouden. Deze keer betrof het een tasjesroof op de Arnhemseweg.

Een 44-jarige inwoonster van Amersfoort reed op haar fiets over de Arnhemseweg. Plotseling werd haar tas uit haar fietsmand getrokken. Hierop zette het slachtoffer de achtervolging in. Al schreeuwende probeerde ze de dader te pakken te krijgen. Omstanders belden de politie en gaven door dat de (inmiddels) twee jongens een flatwoning aan de Bloemweg binnen gingen. Daar aangekomen kon de politie de 17-jarige verdachte uit Amersfoort en een 24-jarige verdachte uit Zeist aanhouden. In de woning in de flat werd de tas teruggevonden. Beiden zijn meegenomen naar het politiebureau en aldaar ingesloten voor verhoor.