Politie Midden- en West Brabant

Weekendpersberichten

BERGEN OP ZOOM, 24 september 2006

De gevolgen van alcohol bij beginnend bestuurders

STEENBERGEN: Op zondag 24 september 2006 omstreeks 05:15 uur bleek een 22-jarige bestuurster uit Roosendaal met teveel alcohol op te rijden in haar personenauto. Uit een blaastest bleek een waarde van 395 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht (ug/l). Dit feit werd geconstateerd op de Nassaulaan. Haar rijbewijs is ingevorderd en verzonden naar Justitie.

RUCPHEN: Op zondag 24 september 2006, omstreeks 01:35 uur zagen politieambtenaren in Rucphen in de 30 km/u zone een auto rijden met een snelheid van minimaal 60 km/u. Ook buiten deze zone alwaar 60 km/u mocht worden gereden werd de toegestane snelheid ruimschoots overschreden. Op de Ruchpensebaan te Roosendaal kon men het voertuig laten stoppen. Het bleek te gaan om een 23-jarige bestuurder uit Etten-Leur. Hij bleek tevens teveel alcohol genuttigd te hebben. Op het politiebureau bleek dat hij voor een beginnend bestuurder drie zoveel alcohol had genuttigd als voor hem was toegestaan: namelijk 340 ug/l. Een proces verbaal werd opgemaakt.

ROOSENDAAL: Op zondagochtend, omstreeks 02:15 uur vond er in de President Kennedylaan een aanrijding plaats. Door een 20-jarige bestuurder van een personenauto werd, in die staat een verkeerszuil omver gereden. De bestuurder reed hierna gewoon door. De auto en ook de bestuurder werden even later aangetroffen. Het bleek dat de bestuurder te veel alcohol had gedronken. Bij controle op het politiebureau bleek dat hij als beginnend bestuurder acht keer het toegestane alcoholgehalte in zijn bloed had: 695 ug/l. Zijn rijbewijs en zijn auto zijn ingevorderd en hij kreeg een proces-verbaal.

Extra informatie
Sinds 1 januari is de wetgeving voor beginnende bestuurders strenger dan voor ervaren deelnemers aan het verkeer. Voor de beginners ligt de grens op 88 ug/l; voor ervaren bestuurders is dit 220 ug/l. Een beginner is iemand die na 29 maart 2002 het rijbewijs heeft gehaald. De eerste vijf jaar geldt voor hen de lagere limiet. Dit percentage geldt ook voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar.

Doel van de regels is om de combinatie van drinken en rijden tegen te gaan. De strengere regels gelden voor jongere en minder ervaren bestuurders, omdat juist die groep een hogere kans heeft op een ongeluk of het veroorzaken daarvan.

Lastige man aangehouden

BERGEN OP ZOOM: Op zaterdag 23 september 2006, omstreeks 19:30 uur zagen politieambtenaren dat een bestuurder van een personenauto niet handsfree aan het bellen was. Deze 30-jarige man uit Bergen op Zoom werd hiervoor op de Guido Gezellelaan staande gehouden en kon daarbij geen rijbewijs of ID kaart tonen. Hij was het ook niet eens met de bekeuring en beledigde meerdere malen de agenten door vuile fascisten tegen hen te roepen. Hij werd hierop aangehouden, maar verleende geen medewerking hieraan. Hij werd overgebracht naar het politie bureau alwaar hij na een dagvaarding voor belediging en verzet huiswaarts kon keren.

Controleren van identiteit

BERGEN OP ZOOM: Op zondag 24 september 2006 even na middernacht zagen politieambtenaren op de Antwerpsestraatweg dat een man met kracht tegen de ruit van een telefooncel sloeg. De telefooncel schudde hierdoor in zijn geheel. De man werd hierop aangesproken. Het bleek om een 32-jarige Pool te gaan, die geen identiteitspapieren bij zich had. De politie hield de man aan, zodat zijn juiste identiteit kon worden vastgesteld. Dit gebeurde uiteindelijk in de loop van de zondag. Alles bleek in orde en de man mocht vertrekken.

Rijden onder invloed

BERGEN OP ZOOM: Op zondag 24 september 2006 omstreeks 05:30 uur bestuurde een 40- jarige bestuurder uit Bergen op Zoom een personenauto, terwijl hij teveel alcohol had genuttigd. Hij werd gecontroleerd op de Rooseveltlaan. Uit een test bleek de man over de limiet te zijn. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van vier uur.

Snelheidscontrole

STEENBERGEN: Zaterdagmiddag tussen 13.40 uur en 15.40 uur vond een snelheidscontrole plaats op de Zeelandweg-oost. 1382 voertuigen kwamen voorbij de controle, waarvan er 49 in overtreding waren. De toegestane maximum snelheid bedraagt ter plaatse 80 km/u. De hoogst gemeten snelheid was 109 km/u.

Man door het lint na plegen van vernieling

PUTTE: Op zaterdag 23 september 2006 om 01:15 uur werd door de Koninklijke Marechaussee een 38-jarige man uit Putte aangehouden op de Antwerpsestraat. Hij wordt ervan verdacht een ruit van een café te hebben vernield. Bij het aanspreken van de verdachte trapte hij tot tweemaal toe tegen het dienstvoertuig aan. Toen men de man tot kalmte probeerde te manen, pakte deze een handbereik staande terrasstoel vast en sloeg deze met kracht tegen de grond. De verdachte werd vervolgens naar de grond gebracht en geboeid. Hij werd overgebracht naar het bureau in Bergen op Zoom. In de loop van de ochtend kon de man weer gaan.

Vrouw beroofd van tasje

ROOSENDAAL: Op vrijdagavond 22 september 2006 omstreeks 23:30 uur werd een tasjesroof gepleegd op de Nieuwe Markt. Door twee personen op een scooter werd in het langsrijden een tas uit handen van 23-jarige vrouw uit St Annaland gerukt. Ze probeerde de tas nog vast te houden en mee te lopen met de scooter, maar kon het niet houden en moest haar tas loslaten. Het betrof een paarse scooter. De personen op de scooter werden geschat op 16 / 17 jaar oud. Zij reden zonder helm.

Preventie:
Mocht u helaas het slachtoffer van een straatroof of tasjesroof worden, probeer dan de kenmerken van de dader zo goed mogelijk in u op te nemen. Bied zeker bij een dreigement met een wapen geen verzet en concentreer u op een goed signalement van de straatrover en eventuele bijzonderheden. Die informatie is van wezenlijk belang bij de opsporing van de dader. Mocht u niet zelf betrokken zijn bij een vorm van straatroof, maar wel relevante informatie hebben, meld u dan als getuige bij de politie. Dat kan via het telefoonnummer 0900-8844. Ook via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) kunt u informatie kwijt. Op dat nummer kunt u volstrekt anoniem uw verhaal doen.

Aanhouding na vernielen ruit

ROOSENDAAL: Op zaterdagavond omstreeks 20.00 uur werd een ruit vernield aan de Begijnenberg. Een 40-jarige inwoner uit Roosendaal sloeg onder invloed van drank en zonder enige aanleiding, de ruit in. Een getuige had het zien gebeuren en de verdachte kon terzake deze vernieling in zijn woning worden aangehouden. Na verhoor kreeg de man een geldboete van 130,00 opgelegd.

Aanhouding na niet voldoen aan bevel

ROOSENDAAL: Zondagochtend, omstreeks 02:25 uur was er op de Bloemenmarkt een opstootje. Hierbij waren enige personen aanwezig die door agenten gevorderd werden zich te verwijderen. Een van de personen, een 19-jarige inwoner van Roosendaal, verwijderde zich echter niet. Hij was hiervoor reeds eerder gewaarschuwd en werd daarom aangehouden. Na verhoor en een proces-verbaal rijker, mocht hij naar huis.

Auteur: Manfredi Mauro