Ingezonden persbericht


Persbericht

Plan: "Afwijzing subsidie onbegrijpelijk"

Geen gevolgen voor 134.000 sponsors en 144.000 sponsorkinderen

Amsterdam, 24 september 2006 - Plan Nederland begrijpt niet waarop de afwijzing van de meerjarensubsidie door Minister van Ardenne voor ontwikkelingssamenwerking is gebaseerd. Plan bestaat al 70 jaar en werkt in 46 ontwikkelingslanden structureel voor kinderen. Juist op de punten waar de afwijzing op gebaseerd lijkt te zijn, heeft Plan de afgelopen jaren aantoonbaar goed gepresteerd. Dit is meerdere keren door het Ministerie bevestigd.

Plan is uniek. Plan werkt wereldwijd vanuit een kinderrechtenperspectief met volwassenen en kinderen, lokale medewerkers en vrijwilligers, in gemeenschappen. Plan pakt alle problemen in een gemeenschap integraal aan. Dat kan bestaan uit een combinatie van verbeterde gezondheidszorg en onderwijs, een veiliger leefomgeving en een zekerder inkomen voor de ouders. Plan vertrekt pas uit een gemeenschap als het toekomstperspectief van kinderen aantoonbaar is verbeterd. Plan heeft de steun van ruim een miljoen sponsors, vrijwilligers, bedrijven en overheden wereldwijd. Projecten worden in Nederland en internationaal beoordeeld en geëvalueerd.

Voor zover nu bekend, is de afwijzing door Minister Van Ardenne voornamelijk gebaseerd op drie punten.

Inzicht in de resultaten van ons werk.

Plan rapporteert regelmatig en uitgebreid over de resultaten van haar werk. Onafhankelijke evaluaties tonen aan dat Plan goede resultaten boekt op het gebied van kinderrechten, onderwijs en gezondheidszorg. De combinatie van onze interventies blijkt tot duurzame resultaten te leiden. Sponsors krijgen individuele voortgangsrapportages over ons werk en wij leggen in detail verantwoording af over de besteding van ons geld aan de overheid en bedrijven. Vorige week nog kregen we complimenten namens de Minister voor onze verslaglegging over 2005.

Plan heeft het vertrouwen van overheden in onder andere Canada, Groot-Brittannië, Zweden, Finland, Australië en zelfs een ontwikkelingsland als Bolivia. Deze landen ondersteunen het werk van Plan met substantiële overheidssubsidies.

Het unieke partnerbeleid van Plan.

Plan heeft eigen vestigingen in alle 46 landen waar zij werkt. Op deze veldkantoren werken lokale mensen die verantwoordelijk zijn voor de projecten van Plan. Dit doen zij samen met de volwassenen en kinderen in de gemeenschappen. Wij helpen hen hun eigen organisaties op te zetten; wereldwijd zijn dit er duizenden. Daarnaast werken wij samen met tientallen lokale en internationale organisaties. Het wereldwijde netwerk van duizenden vrijwilligers en medewerkers, samen met het lokale partnernetwerk, is juist de krácht van Plan. Ook de Minister gaf recent aan dat de meerwaarde van Plan voornamelijk ligt op het lokale niveau.

De doelmatigheid van de organisatie.

In opdracht van het Ministerie is recent de interne organisatie doorgelicht. Uit de rapportage van onafhankelijke partijen bleek Plan Nederland als ISO-gecertificeerde organisatie transparant en kostenbewust te zijn. Wij werken volgens erkende kwaliteitssystemen. Niet voor niets is Plan Nederland de afgelopen twee jaar geëindigd in de top-vijf van de Transparantprijs voor goede doelen.

De projecten die gesteund worden met geld van particuliere donateurs en bedrijfsleven komen niet in gevaar. Helaas is het wel zo dat kinderen en hun families in voorgenomen nieuwe projecten benadeeld zullen worden als de Minister deze beslissing doorzet.

Plan Nederland (www.plannederland.nl)

Plan is een wereldwijde, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie en stelt zich ten doel de levenssituatie van kansarme kinderen, hun families en hun levensgemeenschappen blijvend te verbeteren. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 46 programmalanden. Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind.

Noot voor de redactie,