Digitale Gemeente Houten

PvdA Houten wil snel intensiever drugs- en alcoholbeleid

zondag 24 september 2006 - Bron: PvdA - Jocko Rensen

Op een met 80 mensen drukbezochte PvdA discussieavond over alcohol en drugs, kwam duidelijk naar voren dat Houten een groter genotsmiddelenprobleem heeft dan al werd gedacht. Er werden vele goede suggesties gedaan voor het aanpakken van de problemen. De PvdA Houten wil de problemen te lijf gaan en het alcohol en drugsbeleid in Houten snel intensiveren. De PvdA Houten wil dat de gemeenteraad zo spoedig mogelijk het besluit hiertoe neemt. De situatie is ernstig, snelle en doordachte actie is geboden aldus Jocko Rensen, PvdA gemeenteraadslid en medeorganisator van de avond.

Discussiebijeenkomst druk bezocht en met levendig debat Op donderdag 21 september vond in jongerencentrum Chipolata een openbare discussiebijeenkomst plaats over het Houtense alcohol en drugsbeleid, georganiseerd door de PvdA Houten. Doel van de avond was om te bespreken of Houten een groot probleem heeft, en om van de Houtense bewoners te horen wat hieraan gedaan kan worden. In totaal werd de avond door circa 80 mensen bezocht, waaronder ongeveer 30 jongeren. Er was een deskundigenpanel met Nicole Teeuwen (PvdA wethouder Jongerenzaken en Gezondheidszorg) en burgermeester Cor Lamers (veiligheid en openbare orde), en deskundigen van Centrum Maliebaan en Stichting Enter.

Uitkomst discussiebijeenkomst: Houten heeft een probleem Tijdens de bijeenkomst werd door de aanwezigen openhartig gesproken over het alcohol en drugsgebruik. Een groot aantal van de minderjarige en meerderjarige jongeren gaf aan zeer regelmatig dronken te zijn, met gebruik van soms zelfs extreem sterke drank (met 50% alcohol). Ook wordt er veel softdrugs gebruikt, dat wordt gekocht in Utrecht of bij illegale verkooppunten of via drugskoeriers op brommers. Verder is dagelijks alcoholgebruik ook bij volwassenen zeer geaccepteerd. Iemand die geen alcohol drinkt, wordt saai gevonden en heeft iets uit te leggen. Veel ouders hebben moeite met het stellen van de norm. Wat is wel en niet toelaatbaar?
Belangrijkste conclusie van de avond, was dat Houten een groot genotsmiddelenprobleem heeft, en waarschijnlijk een groter probleem dan al werd gedacht. Andere conclusie is dat actie geboden is. Door de aanwezigen werden een groot aantal suggesties gedaan om verdere problemen te voorkomen en de huidige problemen aan te pakken, zoals:

Voorlichting aan kinderen en ouders moet uitgebreid worden, naar basisscholen en middelbare scholen.
Ouders en jongeren moeten geholpen worden bij het stellen van normen, wat is toelaatbaar, en wat niet?
Onze cultuur moet veranderen, net als bij roken moet ook alcoholgebruik minder geaccepteerd worden.
De verkoop van sterke drank op bepaalde tijdstippen moet verder ingeperkt worden, alle supermarkten zouden hier medewerking aan moeten verlenen
Zowel op landelijk als op lokaal niveau moet het beleid intensiever worden

Vervolg
Met de uitkomsten van de avond gaat de PvdA Houten het volgende doen:


1) De PvdA Houten gaat het alcohol en drugsprobleem aan de orde stellen in de Houtense poltiek. Doel is om het besluit te nemen om het alcohol en drugsprobleem harder aan te pakken, zowel door meer preventie als controle en toezicht. Jocko Rensen voor ons als PvdA is het zo klaar als een klontje, Houten heeft een groot genotsmiddelenprobleem, snelle actie is geboden. Het gaat om onze eigen jeugd en toekomst, we hebben geen tijd te verliezen. De PvdA Houten heeft veel vertrouwen dat de gemeenteraad het besluit neemt om meer aan het probleem te doen, de discussieavond werd ook bezocht door gemeenteraadsleden van o.a. Christen Unie, CDA, Groen Links, HB en VVD. De PvdA Houten heeft er vertrouwen in dat het College van Burgemeester en Wethouders met veel bevlogenheid de problemen intensiever gaat aanpakken, en concrete acties zal uitwerken.
2) De PvdA Houten gaat het probleem bespreken met Tweede Kamerleden van de PvdA, ook op landelijk niveau is meer aandacht nodig.

Verder gaat de PvdA Houten door met het organiseren van openbare discussieavonden voor bewoners. PvdA Afdelingsvoorzitter Emiel Rolink als PvdA Houten willen we de Houtense bewoners vroegtijdig en veel betrekken bij actuele onderwerpen en problemen. Dat is met het alcohol- en drugsdebat goed gelukt, met een grote opkomst, een levendig debat en goede suggesties om het probleem tegen te gaan. De PvdA Houten gaat door met het betrekken van de bewoners, bijvoorbeeld tijdens dit soort avonden.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).