Digitale Gemeente Houten

CDA Houten vraagt College naar besluit over openingstijden.

zondag 24 september 2006 - Bron: CDA - Houten

Vrijdag 22 september 2006 heeft de fractie van het CDA vragen gesteld aan het college over een besluit om wijzigingen aan te brengen in de openingstijden van het gemeentehuis en het wooninformatiecentrum. De CDA-fractie heeft de volgende vragen gesteld:


1. Op basis van welke argumenten is besloten de openstelling een half uur op te schuiven?

2. Op basis van welke argumenten is besloten de avondopenstelling te verplaatsen naar de woensdagavond en niet bijvoorbeeld de vrijdagavond of zaterdagmorgen?

3. Op basis van welke argumenten is besloten het wooninformatiecentrum op zaterdag te sluiten?

4. Hoe legt het college dit besluit uit in relatie tot het gestelde onder punt 4.3. van het actieprogramma 2006-2010: de gemeentelijke organisatie: tot uw dienst, waarin staat dat de kwaliteit van de dienstverlening wordt verbeterd?

5. Is het college bereid eerst een onderzoek uit te laten voeren onder klanten of er wel of niet behoefte is aan andere openingstijden en vooralsnog de huidige openingstijden te handhaven?
6. Is het college bereid de openingstijden te verruimen?
7. Is het college bereid het wooninformatiecentrum structureel te openen op de zaterdag?

Het CDA heeft voor deze vragen de volgende toelichting gegeven: Afgelopen weekend troffen wij het Intern Nieuws nummer 6 van 5 september 2006 aan. Deze editie van het Intern nieuws is bijna volledig gewijd aan de nieuwe openingstijden. De inhoud van het artikel over de openingstijden heeft bij ons veel vragen opgeroepen die wij graag aan u voorleggen.

De trend in de samenleving is dat steeds meer gezinnen of alleenstaanden overdag geen tijd hebben en graag gebruik maken van mogelijkheden om buiten de gangbare openingstijden gebruik te maken van het gemeentehuis. Een aantal gemeentehuizen in Nederland hebben daaraan gehoor gegeven door de openstelling gewoon te regelen van 8.00 uur in de morgen tot 17.00 uur in de namiddag. Veel werkenden hebben dan de gelegenheid om voor het werk of na het werk gebruik te maken van de gemeentelijke voorzieningen. Ook op de wekelijkse openstellingsavond of de zaterdagochtend kan daarvan gebruik worden gemaakt. Reden voor veel gemeenten om de openstellingstijden te verruimen.

Wij verbazen ons over de keuzes die door het college in deze gemaakt zijn. U heeft er voor gekozen de openingstijden te verplaatsen van 9-16 uur naar 9.30-16.30 uur. In het actieprogramma geeft uw college juist aan de dienstverlening voor de burger te willen verbeteren. Dat lukt, naar onze stellige mening zeker niet door het verschuiven van de openingstijden, het verplaatsen van de avondopenstelling naar de woensdag en het sluiten van het wooninformatiecentrum op zaterdag. Waarom niet de kans aangrijpen die de opening van een nieuwe gemeentewinkel biedt en ingrijpende verbeteringen doorvoeren in de openingstijden van het gemeentehuis. De tijden die nu worden voorgesteld passen volgens ons niet bij de ambities van dit college.

Het CDA voorstander is van verruiming van openingstijden, op de momenten dat veel burgers vrij zijn. Bijvoorbeeld de vrijdagavond (dat is een groot succes bij de politie die dan ook open is!). Voor het CDA is het onaanvaardbaar dat het wooninformatiecentrum (WIC) op zaterdag wordt gesloten. Een mooie ontvangsthal in het gemeentehuis is geen vooruitgang wanneer de deur niet vaker open gaat en op zaterdag zelfs wordt gesloten!

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).