Ingezonden persbericht

INTERNATIONALE OLD STARS SCHITTEREN OP WORLDGRANNY FESTIVAL

Manu Dibango, Liesbeth List, Tania Maria, Taraf de Haidouks en andere sterren vragen aandacht voor ouderen in ontwikkelingslanden

Op zondag 24 september aanstaande vindt in het Utrechtse het WorldGranny Festival plaats. Seniore artiesten van wereldformaat bundelen hun ervaring en vitaliteit om de aandacht te vestigen op de situatie van ouderen in ontwikkelingslanden.

Het WorldGranny Festival in Vredenburg is een initiatief van de jonge ontwikkelingsorganisatie WorldGranny, die met en voor ouderen werkt aan het verbeteren van hun leefsituatie en die van hun familie. Veel ouderen in ontwikkelingslanden - vooral grootouders- bevinden zich in een financieel en sociaal uiterst kwetsbare positie. Hun familie kan hen steeds minder ondersteunen. Hun kinderen vertrekken naar de stad of naar het buitenland op zoek naar een beter bestaan. Of ze zijn geveld door ziekte of zijn overleden aan de gevolgen van HIV/aids. Ondanks hun kwetsbare positie dragen grootouders dan ook nog dikwijls de zorg voor hun kleinkinderen.

WorldGranny wil de ouderen in ontwikkelingslanden een stem geven, hun krachten en rechten benadrukken en bovenal hun leefsituatie verbeteren. Een steuntje in hun rug, vergroot bovendien de kansen voor hun kleinkinderen.

Als oude sterren instorten ontstaat een zwart gat. Dat geldt in de astronomie, maar ook op aarde. Jongeren hebben de toekomst, ouderen de ervaring. Solidariteit tussen generaties is van wereldbelang. Dat willen de artiesten tijdens het Worldgranny festival uitdragen.

Op het programma staan optredens van de Braziliaanse zangeres Tania Maria, saxofonist Manu Dibango met zijn Soul Makossa uit Kameroen, de uit drie generaties bestaande Roemeense zigeunerband Taraf de Haidouks, de Eritrese zangeres Tsehaytu Beraki, en Liesbeth List. De presentatie is in handen van Gerda Havertong. Het festival is bedoeld voor jong en oud.

Op het festival is er verder een live-verbinding met grannies in Morogoro, Tanzania en de presentatie van het rapport Caring grannies invest in the future over de economische bijdrage van grootmoeders die voor hun kleinkinderen zorgen in Zambia en Zuid-Afrika.

WorldGranny is partner van HelpAge International, een wereldwijd netwerk van meer dan 70 organisaties in 50 landen.

.
Waar:       Vredenburg, Utrecht
Wanneer:    24 september 2006
Wie:        Liesbeth List, Tania Maria, Manu Dibango,
            Taraf de Haidouks, Tsehaytu Beraki
Aanvang:    16.00 uur - 22.00 uur.
Kosten: 35 Euro
Reservering:  www.worldgranny.nl of via kassa Vredenburg

Voor meer info en/of aanvragen voor interviews:

www.worldgranny.nl Caroline van Dullemen (directeur), 020.6722851, 06.18707340

Het WorldGranny festival wordt mede moegelijk gemaakt door:

. NCDO
. ICCO
. ABN AMRO
. RCOAK
. SNS Reaal Fonds
. ABP

---- --