Gemeente Geldrop-Mierlo



GEMEENTE OP ANDERE MERT/REGENBOOGFESTIVAL

Op 24 september wordt in de Kasteeltuin in Geldrop de Andere Mèrt/het Regenboogfestival georganiseerd. Deze uitgebreide markt heeft veel te bieden op het gebied van biologisch eten en internationale samenwerking. Ook de gemeente is weer vertegenwoordigd op deze markt. Deze keer staan twee onderwerpen centraal: de actie zinkassen en de inzameling van zwerfafval.

In de gemeentekraam kunt u terecht met uw vragen over bodemverontreiniging door zinkassen. Halverwege de jaren zeventig gebruikten particulieren en gemeenten zogenaamde `zinkassen' voor de fundering van wegen, paden en erven. Zinkassen, ook wel `slakken' of `sintels' genoemd, bleven over na de verhitting van zink-erts. Ze konden gratis worden afgehaald bij zinkfabrieken in de regio. Bovendien groeide er geen onkruid op en waren ze stevig. Mensen maakten daarom veel gebruik van zinkassen.

Later bleek echter dat zinkassen een schadelijke werking hadden. Ze bevatten nog steeds een grote hoeveelheid zware metalen. De gemeente is daarom gestart met de actie `Zinkassen opruimen'. Dit gebeurt in samenwerking met het projectbureau Actief Bodembeheer de Kempen. Voor de actie wordt ook subsidie beschikbaar gesteld. Wilt u meer weten over zinkassen en het opruimen hiervan? Komt u dan op de Andere Mèrt langs bij de gemeentekraam. U kunt ook contact opnemen met Hans van Santvoort van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, via telefoonnummer (040) 298 37 81.

ZWERFAFVAL
Ergert u zich ook zo aan zwerfaval op straat? Aan lege blikjes, sigarettenverpakkingen, kauwgom en papieren zakdoekjes? Dan wilt u misschien wel kennismaken met de vrijwilligers van de werkgroep `Geldrop-Mierlo schoon, heel gewoon'! Deze werkgroep gaat wekelijks, met vuilniszakken en grijpers, op pad om de gemeente schoon te houden. Op de Andere Mert/Regenboogfestival presenteert de werkgroep zich. Naast een aantal wanden met informatie over de werkgroep en over zwerfafval, staat er in de kraam een spel waarmee leuke prijsjes te winnen zijn. Bij de kraam van de werkgroep `Geldrop-Mierlo schoon, heel gewoon' staat verder een wagen waarop het afval ligt dat de vrijwilligers ophalen. Dat is heel wat! Wilt u meer weten? Kom naar de kraam op de Andere Mert/regenboogfestival! U kunt dan, als u dat wilt, lid worden van de werkgroep.

DE ANDERE MERT/REGENBOOGFESTIVAL Op de Andere Mèrt/Regenboogfestival vindt u terecht informatie op het brede terrein van duurzame ontwikkeling, met aandacht voor natuur en milieu, voedsel, verkeer en vervoer, hergebruik, energie en ontwikkelingssamenwerking. Er zijn allerlei producten te koop, zowel uit de Derde Wereld als uit biologisch Nederland. Er zijn optredens van diverse muziek- en dansgroepen vanuit verschillende culturen. Voor lekkere hapjes en drankjes kunt u terecht bij verschillende kramen.