Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Symposium 'Natuurontwikkeling in en rond Flevoland; verleden, heden en toekomst', 25 september 2006

Maandag 25 september 2006 organiseren Het Flevo-landschap en Nieuw Land Erfgoedcentrum met steun van Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij een symposium gewijd aan natuurontwikkeling in en rond Flevoland; verleden, heden en toekomst. Op het symposium zal aandacht worden geschonken aan het ontstaan, de betekenis en de verdere ontwikkeling van nieuwe natuur op nieuwe bodem.

De natuur in Flevoland is in de tweede helft van de twintigste eeuw deels spontaan, deels planmatig ontstaan en wordt vooral gekenmerkt door haar moerassige karakter (wetlands). Internationaal is de Flevolandse natuur van een niet te onderschatten betekenis. De natuur zal zich verder ontwikkelen en ook worden in het gehele IJsselmeergebied nieuwe natuurgebieden aangelegd. Wat voor visies lagen en liggen aan de natuurontwikkeling in en rond Flevoland ten grondslag en welke rol zal natuur in de toekomst kunnen spelen bij het oplossen van problemen in dit gebied? Aan de hand van zeven inleidingen zal het symposium hier meer duidelijkheid over geven.

Het symposium bestaat uit twee delen. In het ochtenddeel wordt gekeken naar de rol die natuurontwikkeling speelde bij de inrichting van de IJsselmeerpolders en hoe hier in de loop van de jaren zestig verandering in is gekomen. Onder leiding van prof dr ir Roel van Duin, hoofd van de Landbouwkundige Hoofdafdeling en later directeur van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, werd in Flevoland natuurbouw toegepast en werd natuurontwikkeling, naast landbouw en stedenbouw, een vast onderdeel bij de inrichting van de polders. Dit resulteerde in een aantal natuurterreinen. Het paradepaardje van de Flevolandse natuur is de Oostvaardersplassen, een natuurgebied dat spontaan is ontstaan en door natuurtechnische maatregelen is behouden. De ontwikkeling van dit natuurgebied zal ruime aandacht krijgen, vooral de visie die aan het beheer van dit gebied ten grondslag ligt en de internationale betekenis van dit gebied. Sprekers in de ochtend zijn dr Henk Pruntel, dr Frans Vera en prof.dr Rudi Drent.

In het middagdeel wordt aandacht geschonken aan de rol die natuurontwikkeling kan spelen in de omgang met zaken als bodemdaling, klimaatsverandering en ruimtelijke ontwikkelingen. Dit zal onder andere gebeuren aan de hand van twee projecten, de aanleg van het randmeer in de Wieringermeer en de ontwikkeling van de robuuste ecologische verbindingszone in het agrarisch middengebied van Zuidelijk Flevoland. Verder zal vanuit het oogpunt van de afgelopen vijfentwintig jaar worden gekeken naar de actuele natuurwaarden en van daaruit zal een ecologisch perspectief voor het IJsselmeergebied worden geschetst. De lezingen van het middagprogramma zullen worden afgesloten met de presentatie van de visie die de Directie IJsselmeergebied van Rijkswaterstaat over de natuurontwikkeling in het IJsselmeergebied ontwikkelt. Sprekers in de middag zijn ing. Jelke Jan de With, ir Ad de Bont, dr Mennobart van Eerden en drs Wouter Iedema.

De lezingen zullen worden afgesloten met een forumdiscussie waarin de sprekers zitting zullen nemen. Het symposium vindt plaats 25 september a.s. vanaf 10.30 uur in Nieuw Land Erfgoedcentrum te Lelystad, Oostvaardersdijk 01-13, 8242 PA Lelystad.