Ingezonden persbericht


Symposium 'Natuurontwikkeling in en rond Flevoland; verleden, heden en toekomst',

Het Symposium 'Natuurontwikkeling in en rond Flevoland; verleden, heden en toekomst', vindt plaats op 25 september 2006

Hieronder volgt de dagindeling.

10.30 uur Ontvangst met koffie en thee
11.00 uur Welkomstwoord van ing. Bart Fokkens, voorzitter DE LANDSCHAPPEN, het samenwerkingsverband van de twaalf provinciale Landschappen. Inhoudelijk dagvoorzitter is drs Harry Starren, De Baak Management Centrum VNO- NCW.

11.10 uur Lezing van dr Henk Pruntel, wetenschappelijk medewerker van Nieuw Land Erfgoedcentrum, De plaats van de natuur bij de inrichting van de IJsselmeerpolders. Al voor de totstandkoming van de Oostvaardersplassen begin jaren zeventig van de vorige eeuw waren er ideeën over het behoud van moerassige gebieden die als gevolg van de drooglegging van IJsselmeerpolders waren ontstaan of zouden ontstaan. De Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders was hier geen voorstander van, maar onder leiding van prof dr ir R.H.A. van Duin ontstond de opvatting dat er in de polders door natuurbouw wel nieuwe natuur kon worden ontwikkeld. De Oostvaardersplassen lijken beide gedachten (spontane en planmatige ontwikkeling) in zich te hebben verenigd.

11.30 uur Lezing van dr Frans Vera, medewerker denktank van Staatsbosbeheer, De Oostvaardersplassen. De natuurgebieden die de RIJP ontwikkelde, waren in feite kopieën van oude agrarische cultuurlandschappen. Naar aanleiding van spontane ontwikkelingen in de Oostvaardersplassen ontwikkelde Frans Vera een visie over natuur en natuurbeheer die hier lijnrecht tegenover stond. Het vogelrijke karakter van de Oostvaardersplassen kon volgens hem behouden blijven en verder tot ontwikkeling worden gebracht door natuurlijke processen en niet door allerlei aan ouderwets landgebruik ontleende beheersmaatregelen die louter gericht zouden zijn op bepaalde soorten vogels. Hij meende dat deze processen opnieuw tot ontwikkeling konden worden gebracht door de introductie van in het wild levende grote hoefdieren die van oudsher in de Europese natuur een sleutelfunctie vervulden in natuurlijke processen. Om het beheer zoveel mogelijk aan de natuur zelf over te laten werden in de Oostvaardersplassen runderen, paarden en edelherten geïntroduceerd. De visie van Frans Vera die zich in de jaren tachtig heeft doorgezet, wordt anno 2006 (nog steeds) door Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen toegepast.

11.50 uur Lezing van prof. dr Rudi Drent, emeritus hoogleraar Dierkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, De internationale betekenis van de Oostvaardersplassen. De kust van de voormalige Zuiderzee ligt van oudsher op de route van trekvogels. Door de aanleg van de IJsselmeerpolders, die vooral een agrarische bestemming kregen, zijn veel foeragerings- en rustplaatsen verloren gegaan. Door de aanleg van natuurterreinen en het ontstaan van de Oostvaardersplassen in de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn de IJsselmeerpolders een uitermate belangrijke schakel in de internationale vogeltrek en daarom van grote internationale betekenis geworden.

12.10 uur Lunch met mogelijkheid tot bezichtiging van de op 23 september 2006 geopende tentoonstelling 'Die groote leegte' Honderdvijftig jaar toekomst van het Markermeer. In tegenstelling tot de andere delen van het IJsselmeer, is het Markermeer nooit ingepolderd en bebouwd. Hoe dat zo gekomen is, toont de tentoonstelling 'Die groote leegte'. Honderdvijftig jaar toekomst van het Markermeer, van 24 september 2006 tot en met 22 april 2007 te zien in Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad.

13.10 uur Lezing van ing Jelke Jan de With, oud-directeur van Boskalis, De aanleg van een randmeer in de Wieringermeer. De besluitvorming over de aanleg van een randmeer in de Wieringermeer is rond: Wieringen wordt weer een eiland. Het randmeerproject voorziet in de combinatie van natuurontwikkeling en woningbouw om de economische ontwikkeling in de regio te stimuleren. Uit de noodzaak de bergingscapaciteit van water te vergroten kan economische voordeel worden behaald, zo is de verwachting. 13.30 uur Lezing van ir Ad de Bont, projectleider van BVR adviseurs stedelijke ontwikkeling, landschap en infrastructuur te Rotterdam, De aanleg van het Oostvaarderswold. Oostvaarderswold is de naam van de robuuste ecologische verbindingszone die in Zuidelijk Flevoland tussen Oostvaardersplassen en Horsterwold zal worden aangelegd. Het plan is opgesteld door BVR. Dit plan voorziet in de aanleg van een fors natuurgebied als antwoord op de continue bodemdaling in de polder en de toenemende behoefte aan meer bergingscapaciteit voor water. Tevens dient het natuurontwikkelingsproject als voorschot op de ruimtelijke ontwikkelingen die op langere termijn zullen plaatsvinden, vooral de uitbreiding van Almere. 13.50 uur Lezing van dr Mennobart van Eerden van Rijkswaterstaat RIZA, IJsselmeergebied in vogelperspectief, 25 jaar de blik vooruit! over de natuurwaarden van het IJsselmeergebied. Van vogels naar vissen en van visserij naar vogels en waterkwaliteit, allemaal zaken die bij de inschatting van het ecologisch functioneren een rol spelen. De jarenlange monitorings- en onderzoeksinspanningen hebben een goed beeld gegeven van de relaties. Van Eerden zal een poging doen de afgelopen 25 jaar in perspectief te plaatsen en een pleidooi houden voor het behoud van een kloppend natte hart van ons land. Dat hij daarbij over de dijken kijkt zal niemand verbazen. 14.10 uur Pauze.

14.25 uur Lezing van drs Wouter Iedema, Regionale Directie IJsselmeergebied van Rijkswaterstaat, Een ecologisch perspectief voor het IJsselmeergebied. De huidige ecologische waarden van het IJsselmeergebied hebben sterke en zwakke kanten. Om kansen te benutten en bedreigingen te keren is er in de eerste plaats een visie nodig op basis van een conceptueel raamwerk. Aan de hand van een viertal strategische koersen, met de daaraan verbonden ecologische waarden, wordt het ecologisch perspectief voor het IJsselmeergebied geschetst. Deze visie vormt het raamwerk voor de verdere gedachtevorming voor de natuurontwikkeling op basis van mogelijke toekomstige inrichtings- en beheersmaatregelen voor het IJsselmeergebied.

15.00 uur Discussie.

15.45 uur Afsluiting.

Noot voor redacites: