Technische Universiteit Delft

Hekserij
31 augustus 2006 door Studium Generale

Studium Generale - Bij het woord Heks denken de meeste mensen nog steeds aan een toverkol met grote haakneus en een zwarte breedgerande hoed, die op een bezem voorbij de maan zweeft op weg naar satanische rituelen. Maar we hebben tegenwoordig ook kinderheksen, zowel meisjes als jongens, voor wie de bezemvlucht een sport is geworden, heksen-covens die rituelen met pentagrammen uitvoeren voor de moedergodin en jonge aantrekkelijke gezusters die gedrieën demonen bestrijden.

25 september 2006 | 20:15 uur
plaats: Speakers, Burgwal 45 t/m 49, 2611 GG Delft

door Peter Pels

Hoe komt het dat de heks van een demonenaanbidder in een demonenbestrijder is veranderd? Om een antwoord op die vraag te geven, is het nodig om een historische omweg te maken via het 19e-eeuwse occultisme, de relatie met de koloniale wereld, Afrika en de zogenaamde 'New Age'. Alleen op basis van die historisch antropologische benadering kunnen we de vragen wat hekserij is en of heksen bestaan, beantwoorden.

Prof. dr. P.J. Pels heeft zich als hoogleraar godsdienst en maatschappij aan de Universiteit Leiden verdiept in het fenomeen hekserij.

Meer informatie?www.sg.tudelft.nl