Technische Universiteit Delft

Koude middelen
31 augustus 2006 door M&C

Promotie van ir. P. Pronk: "Fluidized bed heat exchangers to prevent fouling in ice-slurry systems and industrial crystallizers"

25 september 2006 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Ir. P. Pronk | Werktuigkundig ingenieur
promotor | Prof.dr. G.J. Witkamp (3mE)
toeg.prom | Dr.ir. C.A. Infante Ferreira (UHD-3mE)

Fluidized bed heat exchangers to prevent fouling in ice-slurry systems and industrial crystallizers
Aantasting van de ozonlaag en klimaatveranderingen veroorzaakt door synthetische koudemiddelen dwingen de koeltechnische sector om over te stappen naar natuurvriendelijke maar gevaarlijke koudemiddelen zoals ammoniak en koolwaterstoffen. Een veelbelovende technologie om deze koudemiddelen veilig te gebruiken, is de toepassing van indirecte koelsystemen met ijsslurrie als koudedrager. IJsslurrie, een suspensie van waterige oplossing en kleine ijskristallen, heeft een hoge energiedichtheid hetgeen koudeopslag en energiebesparing mogelijk maakt. Het belangrijkste nadeel van ijsslurrie is de neiging van ijskristallen om aan de wanden van warmtewisselaars te hechten tijdens het kristallisatieproces, ookwel aankorsting genoemd.

Dit proefschrift toont aan dat vloeistof-vast wervelbed warmtewisselaars in staat zijn dergelijke aankorsting te voorkomen. Experimentele resultaten laten zien dat ijsaankorsting wordt voorkomen als de verwijderingsnelheid ten gevolge van het wervelbed groter is dan de groeisnelheid van ijskristallen aan de wand. De verwijderingsnelheid blijkt rechtevenredig met de impuls die de wervelbed deeltjes uitoefenen op de wand, terwijl de ijsgroeisnelheid sterk afhankelijk is van het temperatuurverschil en de soort en concentratie opgeloste stof. Wervelbed warmtewisselaars zijn goedkoper dan concurrerende apparaten voor de productie van ijsslurrie, en kunnen bovendien ook worden gebruikt voor het voorkomen van andere typen aankorsting in industriële kristallisatoren.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.