Ingezonden persbericht


Kadaster gastheer tijdens jaarvergadering EuroGeographics 2006

Het Kadaster treedt dit jaar op als gastheer voor de zesde General Assembly van EuroGeographics. EuroGeographics is het officiële samenwerkingsverband van kadasters en nationale topografische instituten van 41 Europese landen. De bijeenkomsten worden elk jaar in een andere Europese lidstaat gehouden, dit jaar voor het eerst in Nederland.

De vergadering vindt plaats op 25, 26 en 27 september a.s. Als vergaderlocatie is gekozen voor de Koepelkerk behorend tot het Renaissancehotel in Amsterdam.

Het doel van EuroGeographics is het harmoniseren van in gebruik zijnde systemen en het ontwikkelen van Pan-Europese producten op het gebied van geografie (Euro Global Map, Euro Regional Map, Sabe). Daartoe worden samenwerkingsafspraken gemaakt en 'best-practices' uitgewisseld. Bovendien worden de gevolgen van Europees beleid zoals het Inspire-initiatief (ontsluiting van Europese geodata), dat op dit moment wordt vertaald in Europese wetgeving, besproken en uitgewerkt.

In de marge van de vergaderingen hebben de deelnemende instituten de gelegenheid nieuwe producten en technieken aan elkaar te tonen. Dit jaar is ook het bedrijfsleven uitgenodigd om de nieuwste ontwikkelingen op hun respectievelijke terreinen te tonen. De volgende bedrijven treden daarom op als medesponsor van de General Assembly:


- Arcadis/KLM Aerocarto


- ESRI-Europe


- Topcon Europe Positioning b.v.


- Leica Geosystems


- Hewlett-Packard


- SAP Nederland Nederland b.v.


- ORACLE


- Trimble Holding Gmbh


- Intergraph Benelux

Het Kadaster is als gastheer en hoofdsponsor verantwoordelijk voor een programma dat, naast de officiële vergaderingen voorziet in een welkomstreceptie in het West Indisch huis met minister Dekker van VROM, een ontvangst door burgemeester Cohen in zijn ambtswoning en een galadiner in hotel Krasnapolsky. Verder wordt een aantal bezoeken afgelegd onder meer aan de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg.

Met zijn gastheerschap wil het Kadaster zich aan de Europese collega's presenteren als een moderne en deskundige organisatie en daarnaast Nederland promoten als innovatief en vooral ook als mooi en gastvrij land.

Over het Kadaster
Het Kadaster verwerkt gegevens over vastgoed in Nederland, houdt deze nauwkeurig bij in de openbare registers en in de kadastrale registratie. Het Kadaster is een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) en bevordert het maatschappelijk verkeer in vastgoed, inclusief schepen en luchtvaartuigen. Jaarlijks verstrekt het Kadaster hierover ongeveer 19 miljoen keer informatie aan het notariaat, gemeenten, bedrijven, particulieren en andere belanghebbenden. Daarnaast houdt het Kadaster het Rijksdriehoeksstelsel in stand en speelt het een essentiële rol in het landinrichtingsproces. Ook de Topografische Dienst maakt deel uit van het Kadaster.