Prins Claus Fonds presenteert Septembergalerij

Prins claus fonds

http://www.princeclausfund.nl

Prins Claus Fonds presenteert foto's van de aardbeving in Pakistan door Shahidul Alam (Bangladesh) en cartoons van Zapiro alias Jonathan Shapiro (Zuid-Afrika) in Septembergalerij, Den Haag

Het Prins Claus Fonds presenteert in het kader van het 10-jarig bestaan twee tentoonstellingen in de tijdelijke Prins Claus Fonds Septembergalerij in Den Haag. Foto's van fotojournalist Shahidul Alam uit Bangladesh geven een beeld van het leven in de bergen van Pakistan na de aardbeving van oktober 2005. Deze tentoonstelling staat ook in het teken van de internationale conferentie over Culturele Noodhulp in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag op 25 en 26 september. Daarnaast worden recente cartoons gepresenteerd van 2005 Prins Claus laureaat Zapiro, alias Jonathan Shapiro. De Septembergalerij is vrij toegankelijk op werkdagen van twaalf tot half vier. De Septembergalerij van het Prins Claus Fonds is mogelijk dankzij steun van ING Real Estate.

Foto's uit Pakistan van Shahidul Alam
Shahidul Alam (1955, Dhaka) studeerde en doceerde scheikunde voor hij fotograaf werd. Hij keerde in 1984 vanuit Londen terug naar zijn geboorteplaats Dhaka (Bangladesh) waar hij de democratische strijd om generaal Houssein Mohammed Ershad af te zetten, fotografeerde. Alam richtte DRIK op, een organisatie ter bevordering van de professionele fotografie in de regio. Dit doel bereikt DRIK onder meer met een fotografie school, een jaarlijks fotofestival en een galerie. Alam ontving verschillende prijzen voor zijn foto-werk en had zitting in tal van internationale fotografie jury's waaronder die van World Press Photo. DRIK is een netwerkpartner van het Prins Claus Fonds. (www.drik.net)

Cartoons van visueel columnist Zapiro
Zapiro, alias Jonathan Shapiro (Zuid-Afrika, 1958), ontving in 2005 de Prins Claus Prijs. Zapiro is een cartoonist wiens vlijmscherpe satire dwars door de hedendaagse Afrikaanse en internationale werkelijkheid snijdt. De prijs is een erkenning voor zijn stimulerende invloed op maatschappelijke en culturele ontwikkelingen. Hij belicht met een goed gekozen toon, een enorm tekentalent en een scherp inzicht de omringende werkelijkheid. Zapiro's spotprenten staan bekend om hun trefzekere details en rake teksten. Zijn werk verschijnt dagelijks in toonaangevende Zuid-Afrikaanse kranten en in publicaties van mensenrechten- en bijstandsorganisaties alsook in de internationale media. (www.cartoonist.co.za/zapiro.htm)

Prins Claus Fonds Septembergalerij
De Septembergalerij, Toernooiveld 1, Den Haag is een tijdelijk presentatie-en informatiecentrum van het Prins Claus Fonds. Naast tentoonstellingen is er een leestafel met alle publicaties van, en informatie over het Fonds. Vrij toegankelijk op werkdagen van twaalf tot half vier.

Nadere informatie voor de pers
Sebas van der Sangen, s.vandersangen@princeclausfund.nl, (070) 427 43 03 Lieke Vervoorn, l.vervoorn@princeclausfund.nl, (070) 427 43 03 Hoge Nieuwstraat 30, 2514 EL Den Haag, www.princeclausfund.org