BELGEN GAAN EERLIJK KIEZEN

Tussen 27/9 en 7/10 2006 vindt de 5de editie van de Week van de Fair Trade plaats. BE FAIR, het vat in twee woorden samen waar we met België en alle Belgen naar toe willen tijdens de Week van de Fair Trade, en daarna.
Gedurende tien dagen zullen er in heel België Fair Trade animaties, concerten en proeverijen worden gehouden.

Stijn Coninx en een suprise guest zullen de spits van de week bijten met de uitreiking van de BE FAIR awards.
Meer dan 70.000 eerlijke maaltijden zullen op tafel komen in ministeries, hospitalen, scholen, ondernemingen. En de supermarkten zetten fair trade producten in de kijker.
Vanaf 25 september zullen alle Belgische consumenten kunnen deelnemen aan een wedstrijd met een wereldreis als hoofdprijs. Een internationaal colloquium zal de evolutie van fair trade beschouwen. En nog veel meer

Uitreiking van de BE FAIR Awards door Stijn Coninx en een surprise guest
Nieuwe initiatieven van fair trade juichen we toe en moedigen we aan. Op 25/9 zullen tijdens de openingsceremonie van de Week van de Fair Trade de twee laureaten van de BE FAIR wedstrijd bekendgemaakt worden. De winnaars ontvangen uit de handen van Stijn Coninx en ...…… de BE FAIR award die gepaard gaat met een investeringskapitaal van 5000 Euro ter ondersteuning van hun nieuw fair trade initiatief.

Voorstelling resultaten opiniepeiling + marktstudie Diezelfde avond zullen ook de resultaten voorgesteld worden van een fair trade-opiniepeiling uitgevoerd bij jongeren en van een marktonderzoek van fair trade in België.
Op 25/9 tussen 17u00 en 19u00 in Espace Jacqmotte - Hoogstraat 139, 1000 Brussel

Supermarkten engageren zich expliciet voor Fair Trade Elke Belg die tussen 27/9 en 7/10 inkopen gaat doen (dus heel België) zal het geweten hebben: "Kies wijs en win een wereldreis" . Onder deze slogan zullen fair trade producten ruime aandacht krijgen binnen de muren van ieders favoriete supermarkt: Delhaize, Carrefour/GB, Colruyt, BioPlanet, Match, Alvo of Cora sluiten allemaal op hun eigen manier fair trade in hun armen en hopen de consument hiermee aan te zetten tot aankoop van veel eerlijk heerlijks.

70.000 eerlijke maaltijden in België
Aan heerlijks zal het overigens nergens ontbreken. Meer dan 70.000 magen zullen tussen 27/9 en 7/10 op het werk, op school, in het ziekenhuis of rusthuis verwend worden door de chef-koks van Aramark, Compass, P&D, Sodexho, van de stad Brussel en van Vlaamse en Federale ministeries die met zin voor creativiteit eerlijkheid aan hun ingrediënten zullen toevoegen.

Fair Trade van Oostende tot Arlon
Tijdens de Week van de Fair Trade worden er over heel België acties, animaties, concerten en proeverijen georganiseerd door de organisaties van eerlijke handel en door lokale fair trade werkgroepen. Concerten op het Tempo Color Festival in Luik, een halve marathon tijdens de Fair Run in Kuurne, Een dubbeldekker door Chatelineau, een modeshow op het Muntplein in Brussel, een Bengaalse Nocturne in Gent of een slaapmutsje in St.Vith, het is maar een greep uit de activiteiten waar het er eerlijk aan toe zal gaan. Het programma met alle activiteiten tijdens de Week van de Fair Trade vindt u op www.befair.be.

Fair Food for Thought
Naar aanleiding van de Week van de Fair Trade organiseert het Fair Trade Centre op 5 oktober een colloquium over eerlijke handel: De eerlijke handel op een tweesprong? Het doel van het colloquium is om een debat te houden rond twee thema's die de sector beroeren:
1) Ethische, eerlijke, duurzame,... handel: wederzijdse vraagstellingen en potentiële synergieën

2) Een lokale eerlijke handel, in het Zuiden en in het Noorden? Vertegenwoordigers van Utz Kapeh, Rainforest Alliance, Common Code for the Coffee Community (GTZ), FEDECADE (Ecuadorian national Federation of Cocoa producers), Nucafé (Uganda), Fapecafes (Ecuador), Max Havelaar, The European Coffee Federation, Group One, Oxfam Wereldwinkels en Vredeseilanden zullen aanwezig zijn. De moderator van dienst is Dirk Barrez.
Op 5/10 van 09u00 tot 17u00 in Espace Jacqmotte - Hoogstraat 139, 1000 Brussel. Meer info volgt in een apart persbericht.

De kleren maken de man (of vrouw) ...
...vanaf nu ook eerlijk! Aan het shoppen in Antwerpen of Gent? Loop eens binnen bij Yemanya voor Braziliaanse kleding en accessoires van eerlijke handel, vijfhonderd voetstappen verwijderd van Van Beirendonck's Walter-store, of bij de wereldmodewinkel Sjamma op een boogscheut van station Gent Dampoort. Als finishing touch voor het feest begint kan je nog snel even binnenwippen bij je lokale Oxfam WereldWinkel of Oxfam Magasins du Monde voor een "mousse de douche" of een Aloë Vera déo van Natyr, het cosmeticagamma dat natuurlijke schoonheid, welzijn en solidariteit combineert. Tot slot nog lekker effe douchen en afdrogen in alle zachtheid met een handdoek van Clarysse in eerlijk katoen. En wat is er beter na al die drukte dan een lange zoete nacht onder een dekbed Maison Nature. Hacot & Colombier hebben de katoen geleverd opdat je in alle eerlijkheid je ogen kan sluiten. Sweet dreams!

Een digitale wereldreis
En voor alle consumenten die vanuit hun luie zetel hun winkelkarretje willen vullen voor een betere wereld is er nu ook fair trade on line: ga naar www.thefairshop.com of www.tearcraft.com voor een digitale "tour du monde".

De Week van de Fair Trade - Het Fair Trade Centre
De Week van de Fair Trade (WFT) is een initiatief van het Fair Trade Centre i.s.m. de organisaties van eerlijke handel in België zoals hierboven vernoemd. Naast de coördinatie van de WFT, als instrument van generieke promotie van eerlijke handel in België, is het Fair Trade Centre belast met de coördinatie van een promotiefonds voor fair trade
producten. Dit tweede instrument verleent financiële steun aan ambachtslui, landbouwers en coöperaties in de ontwikkeling van nieuwe producten of in de verbetering van bestaande producten. Verder is het Fair Trade Centre verantwoordelijk voor het "Observatiecentrum voor de Eerlijke Handel in België" dat op regelmatige basis de informatie die relevant is voor de evolutie van de "Eerlijke Handel" in België systematiseert, verzamelt, verwerkt en verspreidt via de website van het Fair Trade Centre en een driemaandelijkse nieuwsbrief.

Het Fair Trade Centre is een programma van de BTC (Belgische Technische Coöperatie)

Voor alle verdere informatie aangaande de Week van de Fair Trade verwijst het Fair Trade Centre naar: www.befair.be

CONTACT:

Steven De Craen
02/505.18.83
steven.decraen@btcctb.org

Samuel Poos
02/505.37.74 of 0473/734.984
samuel.poos@btcctb.org