Rijksuniversiteit Groningen

Heineken Lecture door Joel Mokyr

Datum: 25 september 2006

De economisch-historicus Joel Mokyr is onlangs de dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2006 toegekend ($ 150.000) door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij kreeg deze prijs voor zijn onderzoek naar het ontstaan van de moderne industriële economie.

Waarom zijn sommige samenlevingen innovatief en andere niet? Dat is een centrale vraag in het werk van Joel Mokyr, die over de economische geschiedenis van Europa en de wereld gepubliceerd heeft. Vooral de rol van kennis en technologie zijn voor hem cruciaal. In de verklaring van het ontstaan van de moderne kenniseconomie legt Mokyr een duidelijk verband tussen de Europese industrialisatie van de late 18de en de 19de eeuw en de intellectuele ontwikkelingen in de voorafgaande eeuwen. Zonder de toen gelegde kennisbasis was de moderne industriële economie niet tot stand gekomen. En wordt die basis te smal, zo maakt Mokyr duidelijk, dan komt de economische ontwikkeling in een samenle­ ving op den duur tot stilstand.

Joel Mokyr (1946) werd geboren in Leiden. Hij emigreerde op jonge leeftijd naar Israël en is inmiddels tot Amerikaan genaturaliseerd. Mokyr studeerde economie en geschiedenis aan de Hebrew University in Jeruzalem en promoveerde aan de universiteit van Yale op de economische geschiedenis van de Lage Landen. Sinds dat jaar is hij verbonden aan de Northwestern University in Illinois. Mokyr is een absolute wereldautoriteit op zijn gebied. Hij is lid van de Amerikaanse Academy of Arts and Sciences en werd in 2001 ook gekozen tot buitenlands lid van de KNAW. Een aantal van zijn ook voor een breder publiek heel leesbare boeken is vertaald en ze zijn dikwijls onderscheiden. Mokyr wordt geroemd om zijn enthousiasme, zijn brede kijk en zijn vermogen andere onderzoekers te inspireren. Mokyr is uitgenodigd door de in Groningen gevestigde landelijke onderzoekschool voor economische en sociale geschiedenis, het N.W. Posthumus Instituut

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap wordt sinds 1990 toegekend. Tot en met 2004 steeds op het gebied van de Europese geschiedenis, maar met ingang van dit jaar komt alle historie in aanmerking. Eerdere winnaars zijn onder anderen: Peter Gay, Mona Ozouf, Heinz Schilling en Jacques Le Goff.

Datum en tijd

maandag 25 september 2006, 16.00 uur. Toegang gratis

Spreker

Joel Mokyr

Titel

The market for ideas and the origins of economic growth in 18th century Europe

Serie

Heineken Lecture

Plaats

Aula, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Herman de Jong, tel. (050) 363 37 37, e-mail: h.j.de.jong@rug.nl